Hlavní obsah

Výdech: Vaši blízcí uvěřili konspiracím? Nepalte mosty

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, když blízká osoba propadne dezinformacím, které se šíří na internetu? Poslechněte si podcast Výdech.

Reklama

Článek

Jak se dezinformace a konspirační teorie podepisují na našich vztazích? A proč bychom se kvůli nim neměli donekonečna hádat? Odpovědi jsme hledali v podcastové sérii Výdech s klinickým psychologem Adamem Suchým.

Témata jako válka, pandemie, ekonomika a politika obecně mohou být zdrojem konfliktů. Nezřídka se tak stává mezi rodiči a dětmi, mezi sourozenci, kamarády nebo třeba kolegy v práci. Když dojde i na dezinformace nebo konspirace, často to vyvolá slovní šarvátku, ale hrozí i zpřetrhání našeho pouta s blízkou osobou.

Přitom máme možnosti, jak debatou projít, aniž bychom zbytečně narušovali dosavadní vztahy.

„Nemusíme vždycky jen vytahovat protiargumenty,“ nabízí řešení klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Lepší cestou je probudit zájem o danou blízkou osobu. Ptát se, proč zastává určité postoje a kde narazila na informace, ke kterým se odkazuje. A pak se bez konfliktu dál se zájmem bavit.

Někdy může hádku vyostřit i rozdílný jazyk, případně odlišné chápání často užívaných termínů. „Velmi bych se přimlouval za to, abychom se vrátili k češtině. Vždyť už jen to slovo dezinformace je tak provařené, že jsou na něj lidi hákliví. Hádají se vůbec o to slovo samotné,“ říká Suchý. On sám by v běžných rozhovorech mluvil spíše o „omylu“, „domněnce“ nebo „lži“.

Pokud si ale opravdu nerozumíme a nepomáhá žádná z předchozích rad, nemusíme se ani tak uchylovat k razantním krokům, jako přestat s dotyčným mluvit. Pokud je náš vztah jinak zdravý, neměli bychom ho kazit tím, co se ho vlastně bezprostředně netýká.

„Třebaže se s příbuzným nebo jinou blízkou osobou neshodneme, máme pořád něco společného. Jsme přece rodina nebo přátelé,“ vysvětluje psycholog s tím, že vztahy jsou víc než vítězství v debatě. „Nedávejme některým tématům takovou tíhu. Měli bychom být schopni od tématu poodstoupit, mít nadhled. Zkusme to nebrat tak smrtelně vážně,“ dodává Suchý.

V nové epizodě Výdechu jsme také řešili, jestli je možné přesvědčit druhé o tom, čemu nevěří a věřit nechtějí. Poslechněte si celý díl  nové podcastové série o duševním zdraví.

Při přípravě podcastu Výdech chceme využít také vaše zkušenosti a dotazy. Aktuálně hledáme příběhy k tématu podzimní deprese. Jaké potíže vám způsobují změny času a počasí? Jak si v tíživém ročním období ulevujete od duševního napětí? Vyhledali jste pomoc odborníka? Pište na adresu vydech@sz.cz.

Výdech

Podcastová série o duševním zdraví. Novinářka Šárka Kabátová se ptá psychoterapeutů a odborníků, jak zvládat současné výzvy a zachovat klidnou hlavu.

Nový díl každý čtvrtek. Odebírejte na platformě Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Za úvodní konzultace děkujeme serveru Psychologie.cz a jeho šéfredaktorovi Janu Majerovi.

Reklama

Doporučované