Hlavní obsah

Za vypadávání vlasů mohou nejen hormony, ale i autoimunitní onemocnění

Foto: Shutterstock.com

Vypadávání vlasů může být pro někoho traumatické, pro jiného je ovšem holá hlava znakem určitého stylu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Je to takové vzletné označení – hippokratická pleš. Nejde ale o nic jiného než o chybějící vlasy v horních partiích hlavy, což je typické pro muže. Mužské hormony však mohou působit i na kvalitu ženských vlasů.

Fakt, že testosteron má vliv na vlasový porost, je celkem známá věc. Muži proto občas svoji pleš staví na odiv coby znak chlapáctví: Sice nemám vlasy, zato testosteron bych mohl rozdávat! Celé je to ale trochu jinak. Naštěstí pro ženy, protože androgenní formou alopecie, tedy běžným vypadáváním vlasů, mohou trpět také.

„K ubývání vlasů vede vnímavost vlasových cibulek vůči aktivním formám mužských pohlavních hormonů. Vlasy na hlavě jejich působením ubývají, ostatní ochlupení naopak přibývá,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování přední český dermatolog profesor Petr Arenberger.

Jak dodává, u žen se tak může dít v přechodu vlivem rozkolísané hladiny hormonů. Ty ženské klesají, mužské nikoliv, tedy jejich vliv může převážit. Pak je třeba domluvit se s gynekologem na nějaké formě hormonální substituce. „Vliv mužských pohlavních hormonů na vlasové cibulky mužů eliminovat nemůžeme, protože bychom z nich dělali něco jiného,“ vysvětluje profesor Arenberger.

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA

Přední český dermatolog, přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady.

Je předsedou České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP a místopředsedou České lékařské společnosti JEP.

Přednáší obor dermatovenerologie na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Profesor Petr Arenberger byl za pandemie covidu krátce i ministrem zdravotnictví.

V padesáti už je na léčbu pozdě

Typické přehazovačky, kdy si muži začesávali lysá místa zbylými vlasy (a ženy se bavily představou, jak asi takový jedinec vypadá po ránu), naštěstí odvál čas, holá hlava může být dnes dokonce znakem určitého stylu. Přesto není všem mužům jedno, že ušetří za kadeřníka.

Dermatolog v podcastu vypočítává možnosti, jak si s takovým problémem dokáže poradit medicína. V první řadě jde o čas. „Pokud muž přijde v padesáti a má pleš, tak už tam vlasové folikuly nejsou a vlasy se zpět nevrátí,“ vysvětluje lékař.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Nadměrné vypadávání vlasů může kromě hormonů způsobit i autoimunitní onemocnění, což se týká bohužel i dětí. „Vidíme to u školáků, když přijdou do první třídy. Paní učitelka je možná náročnější a také rodiče vyžadují určitý výkon. Dítě to nezvládá a začne alopecia areata. Je to autoimunitní onemocnění, které může přes psychiku zvýšit obranyschopnost organismu. Jenomže přehnanou, a tak si začne všímat tkání, kterých si všímat nemá,“ vysvětluje dermatolog.

A to už není kosmetická záležitost, ale nemoc. Proto lékaři u alopecia areata, což je vypadávání vlasů na ohraničeném místě, vyšetřují celkový stav pacienta.

Jaké jsou další důvody pro ztrátu vlasů? Dají se všechny příčiny léčit? Kolik vypadlých vlasů je málo a kolik moc? A jaká je budoucnost léčby alopecie? Celý rozhovor s odborníkem si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované