Hlavní obsah

Austrálie má svůj olympijský skandál. Pátrá, jaký tým řádil v letadle

Foto: Profimedia.cz

Australský tým sedmičkového ragby na olympijských hrách v Tokiu.

Reklama

Australský olympijský výbor a Australská ragbyová unie vyšetřují incident ze čtvrtečního letu z Tokia zpět do vlasti. Australští reprezentanti měli poškodit své pokoje a do letadla nastoupit v podnapilém stavu.

Článek

Austrálii kromě neúspěchu jejích reprezentantů v sedmičkovém ragby a ve fotbale trápí také jejich chování. Podle zdrojů deníku The Sydney Morning Herald měli olympionici poničit pokoje, kde v době olympijských her pobývali, a na let zpět do vlasti nastoupili podnapilí.

Předseda Australského olympijského výboru Matt Carroll už informoval australský tisk, že za chování sportovců převzaly odpovědnost Australská ragbyová unie a Fotbalová federace Austrálie. Šéf výpravy do Tokia už ale disciplinární tresty pro olympioniky odmítl, stačí mu omluva.

Předsedové konkrétních sportovních svazů pak podle Carrolla vedení olympijského výboru slíbili, že podniknou nutná opatření a výbor budou o dalším vývoji informovat. „Zástupci Australské ragbyové unie jsou aktuálně v kontaktu s hráči i ostatními členy týmu, kteří jsou v karanténě v Sydney, a zjišťují, co se během letu stalo,“ dodal Carroll.

Ještě v úterý večer ale mělo vedení výboru podle svých slov jen málo informací. Podle zdrojů byli sportovci na palubě letadla nejen vinou alkoholu velmi hlasití a neukáznění. Najít viníky ale bude obtížné, všichni sportovci měli totiž po celou dobu desetihodinového letu roušky. Stále tak existují dohady, zda například za znečištění toalet v letadle zvratky mohou ragbisté, nebo fotbalisté, píše The Sydney Morning Herald. Vedení Australské ragbyové unie je nicméně podle deníku celou kauzou silně frustrované.

Zmíněný let opustil Tokio ve čtvrtek v noci, v pátek pak přistál v Sydney. Domů letadlem mířily dva týmy s neuspokojivými výsledky. Mužský „sedmičkový“ ragbyový tým na olympijském turnaji zvítězil jen jednou, když v základní skupině porazil Jižní Koreu. Následovaly porážky s Argentinou a Novým Zélandem, ve čtvrtfinále pak australská reprezentace narazila na pozdějšího vítěze turnaje z Fidži. Australský fotbalový tým pak nenavázal na úvodní vítězství nad Argentinou a po porážkách se Španělskem a Egyptem se s turnajem rozloučil už po základní skupině.

Vedení ragbyové unie v reakci na celou kauzu zahájí interní vyšetřování. „Australská ragbyová unie očekává od všech svých hráčů a zaměstnanců dodržování těch nejvyšších standardů, které formují naší hru – respektu, integrity, vášně a týmové práce,“ uvedlo vedení ve svém prohlášení. Unie nicméně ještě vyčká na další detaily a výsledky vyšetřování

Vyšetřování čeká i australské fotbalisty. „Fotbalová federace Austrálie si je vědoma zpráv o nepřijatelném chování některých sportovců na palubě letu z Tokia do Sydney,“ uvedl mluvčí federace Peter Filopoulos. „Fotbalová federace Austrálie o této záležitosti jedná s vedením Australského olympijského výboru a přebírá odpovědnost za vyšetřování,“ dodal mluvčí.

Už v průběhu olympijských her ale na sebe australští sportovci nelichotivě upozornili. Podle zdrojů přímo z místa australští ragbisté spolu se svými kolegy skifaři zanechali v místnosti pro týmové setkání ve zdi díru a pokoje, kde byli ubytovaní, opustili v „nepřijatelném stavu“. V pokojích měli organizátoři nalézt zdemolované postele a uklízeči pak měli místnosti čistit od zvratků.

Šéf australské výpravy Ian Chesterman nicméně řekl, že žádné disciplinární tresty pro olympioniky neplánuje, protože se sportovci za své chování omluvili. Chesterman řekl, že škody byly „malé“ a „rozbít postele vyrobené z kartonových krabic není zrovna to nejtěžší“, uvádí BBC. Podle stanice NBC dokonce olympionici soutěžili, kdo postel zničí jako první.

Nejde ale o první podobný incident australských ragbistů v Japonsku. Před dvěma lety musela tehdejší předsedkyně Australské ragbyové unie Raelene Castleová odeslat omluvný dopis Mezinárodní ragbyové federaci. Důvodem bylo chování některých hráčů a hlavního trenéra týmu Michaela Cheiky během mistrovství světa v Japonsku. Členové tehdejšího výběru se měli také dostat do ostrého střetu během návštěvy australské ambasády v Tokiu.

Reklama

Související témata:

Doporučované