Hlavní obsah

Austrálii pobouřil příběh rozdělené uprchlické rodiny, stát ji dočasně přijme

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace na podporu tamilské rodiny před parlamentní budovou v hlavním australském městě Canberra.

Reklama

Austrálie po kritice umožnila znovushledání tamilské uprchlické rodiny. Zadržovací středisko pro žadatele o azyl dříve opustila jedna z dcer v doprovodu matky kvůli sepsi a zápalu plic. Rodina byla rozdělena devět dní.

Článek

Jejich příběh pobouřil Austrálii. Tehdy tříletá Tharnicaa Murugappanová musela být převezena z Vánočního ostrova, kde je neslavně proslulé středisko pro žadatele o azyl, do hlavního města Západní Austrálie poté, co měla deset dní vysokou horečku, zvracela a trpěla závratěmi. Lékaři na pevnině po převozu malé dívence diagnostikovali sepsi a zápal plic, informovala BBC.

Spolu s Tharnicou zamířila na pevninu také její matka Priya. Sestra Kopika a otec Nades ale museli zůstat v centru pro žadatele o azyl na Vánočním ostrově. V pondělí australský ministr pro imigraci Alex Hawke oznámil, že otec spolu se starší dcerou nastoupili na palubu soukromého letu a míří také do Perthu, kde bude moci rodina dočasně setrvat. Australská budoucnost rodiny je ale stále nejistá.

„Rodina bude nyní pobývat na předměstí Perthu v komunitním detenčním zařízení,“ cituje ministra australská stanice ABC. Podle Hawkeho bude mít rodina přístup ke vzdělání i dalším službám, zatímco „nejmladšímu dítěti bude poskytována náležitá lékařská péče v nedaleké dětské nemocnici“. Rodina tedy bude podle BBC sledována, ale bude se moci volně pohybovat.

„Dnešní rozhodnutí propouští rodinu z detence a umožňuje pokračování léčby, nadále také ale pokračují soudní spory,“ uvedl také Hawke. „Dnešní rozhodnutí nevytváří cestu k získání víz,“ zdůraznil ministr.

Podle ministra se imigrační status rodiny nezměnil. „Pokud u někoho není zjištěna potřeba ochrany, očekává se, že pokud je to bezpečné, vrátí se domů, taková zůstává pozice australské vlády,“ cituje ministra deník The Sydney Morning Herald. „Srí Lanka je bezpečná, lidé z celého světa se na Srí Lanku vracejí. I lidé z Austrálie se vrátili na Srí Lanku,“ dodal Hawke.

Rodiče dívky, tamilští uprchlíci, připluli do Austrálie ze Srí Lanky před téměř deseti lety. Usadili se v severovýchodním australském státě Queensland v malém městě Biloela. Zde se narodily jejich obě dcery – nyní čtyřletá Tharnicaa a šestiletá Kopika. O několik let později, v roce 2019, museli město opustit a přestěhovat se do zadržovacího střediska na Vánočním ostrově poté, co soud rozhodl o tom, že nemohou být z Austrálie úplně vyhoštěni.

Za rodinu se postavilo celé město, které rozpoutalo soudní bitvu, jež zaměstnávala nejvyšší soudy po celé Austrálii. Onemocnění přimělo zastánce rodiny (včetně několika opozičních poslanců) k obnovení výzvy za její propuštění. Australská ministryně vnitra Karen Andrewsová totiž má pravomoc rodině udělit vízum k pobytu v Austrálii.

Matka nemocné dívky pro australská média uvedla, že její rodině „se trochu ulevilo“ poté, co zjistila, že nebudou muset zůstat déle na Vánočním ostrově. „Musím myslet na komunitu v Biloele, hodně mi chybí. Doufám, že se tam jednoho dne vrátíme,“ řekla Priya Murugappanová stanici Nine Network.

Rodinná přítelkyně a organizátorka kampaně Home to Bilo požadující návrat rodiny do Queenslandu Angela Fredericksová uvedla, že sloučení rodiny bylo důležitým prvním krokem, ale stále není vyhráno. Fredericková doufá, že azyl v Perthu bude jen dočasný. „Pobyt v Perthu není pro tuto rodinu zárukou bezpečí ani klidu,“ cituje Fredericksovou deník The Sydney Morning Herald.

Ohledně osudu rodiny zahořel i politický spor. Opoziční zákonodárci i několik poslanců vládní koalice požadovalo, aby bylo rodině umožněno vrátit se do Biloely. Opírali se přitom o podporu místní komunity.

Poslanec zastupující v australském parlamentu právě Queensland uvedl, že si nedokáže představit návrat rodiny na Vánoční ostrov. „Musíme přijít s jinou a lepší možností, než je tato,“ cituje ABC Kena O'Dowda. „Ta rodina toho má dost, australská veřejnost toho má dost, obyvatelé Biloely toho mají dost,“ dodal poslanec.

Poslankyně vládní koalice Anne Websterová naproti tomu varuje, že možnost návratu rodiny na pevninu nebo udělení víza vytváří nový problém. Je třeba dodržovat precedenty, které jsme již stanovili,“ uvedla Websterová. Podle O'Dowda by ale měla vláda dojít k rozhodnutí o osudu rodiny během dvanácti až čtyřiadvaceti hodin.

Advokátka rodiny Carina Fordová stanici ABC sdělila, že je „mírně znepokojena tiskovou zprávou, kterou vydal ministr Hawke“. Podle Fordové totiž situace nenasvědčuje tomu, že by vláda změnila názor. Podle Fordové také nebylo rodině řečeno, jak dlouhou dobu může v Perthu zůstat.

V posledních dnech se v Sydney, Melbourne a dalších australských městech konaly protesty, které se postavily vládnímu zacházení s rodinou i dalšími migranty. Mnoho demonstrantů mělo transparenty se vzkazy jako „azyl není zločin“ a „přiveďte je domů“.

Mezi mnoha řečníky na demonstraci před nemocnicí, kde byla hospitalizována Tharnicaa, vystoupil také prezident Australské lékařské asociace Andrew Miller. Po boku své tříleté dcery připomněl, že den předtím oslavila malá Tharnicaa na oddělení své čtvrté narozeniny. „Žádná země nemůže využívat děti jako lidský štít pro ochranu svých hranic,“ cituje Millera server PerthNow. „Dětská traumata způsobená detencí mají dlouhodobé fyzické i duševní dopady,“ zdůraznil Miller.

Austrálie je tvrdou protiimigrační politikou proslulá. Lidé, kteří byli zadrženi na moři nebo kteří se na kontinent dostali lodí, nesmí vkročit na pevninu, pokud vysloveně nepotřebují lékařskou péči. Zpracování jejich žádosti o azyl může trvat roky, aniž by jim byly poskytnuty informace o tom, jak to s nimi vypadá. Média v minulosti přinesla svědectví o tom, že migranti žijí v zadržovacích střediscích mimo pevninu v nelidských podmínkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované