Hlavní obsah

Na Aljašce se těžit nebude. Biden drží nad oblastí ochrannou ruku

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý a losos. Pro oba živočichy je Aljaška domovem, žije zde 95 procent americké populace medvěda hnědého.

Reklama

V pátek představila administrativa Joea Bidena plány na znovuobnovení ochrany přírody v Tongasském národním lese na Aljašce. Bidenův předchůdce Donald Trump v oblasti povolil těžbu ropy, zemního plynu i dřeva.

Článek

Sedmnáct milionů akrů. Taková je rozloha největšího národního lesa Spojených států, toho Tongasského. Už více než dvě desetiletí vedou o tuto oblast boj zástupci nejen dřevařského průmyslu a ochránci přírody. S novým americkým prezidentem pak oblast s jedním z největších neporušených lesů mírného pásma zažívá další zvrat, informuje deník The New York Times.

Bidenova administrativa se podle pátečního vyjádření rozhodla „zrušit nebo nahradit“ opatření přijatá Bidenovým předchůdcem. Donald Trump se totiž v říjnu loňského roku rozhodl zrušit desetiletí trvající zákaz stavby infrastruktury v aljašské přírodě a Tongasský národní les vyjmul z takzvaného „roadless rule“, tedy politiky omezující stavbu silnic v chráněných oblastech, se kterou přišel prezident Bill Clinton.

V lednu tohoto roku pak Trumpova administrativa zahájila prodej koncesí na těžbu ropy a zemního plynu v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce. Republikáni totiž v roce 2017 prosadili zrušení zákazu těžby po nátlaku ze strany aljašských zákonodárců, podle kterých přinese případná těžba nemalé peníze.

Americký Úřad pro správu půdy proto v listopadu požádal ropné společnosti, aby předložily návrhy ohledně toho, které pozemky si chtějí pronajmout. Iniciativa vyvolala vzhledem ke končícímu mandátu Donalda Trumpa značné kontroverze, díky čemuž se nepodařilo přitáhnout mnoho zájemců, píše BBC.

Národní lesy Spojených států amerických

Jde o chráněnou zalesněnou oblast na území Spojených států amerických. Národní lesy vlastní prostřednictvím federální vlády občané USA, o údržbu se stará federální agentura United States Forest Service, spadající pod ministerstvo zemědělství. V roce 2020 evidovaly USA 154 takto chráněných oblastí o rozloze téměř 190 milionů akrů (téměř 77 milionů hektarů). (Zdroj: Ministerstvo zemědělství Spojených států)

Právě Tongasský národní les byl nazýván „ přírodním zlatým dolem“. Díky svým prastarým lesům je oblast ideální pro těžbu dřeva, jeho pobřeží je bohaté na ropu a zemní plyn, a rozvoj infrastruktury by tak mohl podpořit ekonomiku státu, píše server Vox.

Proti kroku současné vlády už se ale ozývají místní politici. „Oznámení Bidenovy administrativy je nepřijatelným bičem federální politiky jen několik měsíců poté, co Trumpova administrativa vydala důkladně přezkoumané konečné rozhodnutí, které nastolilo správnou rovnováhu mezi zachováním země, které si vážíme, a podporou příležitostí pro pracovité obyvatele Aljašky,“ cituje Vox republikánské senátory za Aljašku Dana Sullivana a Lisu Murkowskou.

Kritika na hlavu amerického prezidenta pak zamířila i ze strany aljašského guvernéra. „Použijeme všechny dostupné nástroje, abychom toto rozhodnutí posunuli zpět,“ uvedl mimo jiné na svém twitterovém účtu republikánský guvernér Mike Dunleavy.

Tvrzení republikánských senátorů o odepření pracovních míst a prosperity pro obyvatele Aljašky ale odporují data organizace Southeast Conference, která sleduje hospodářský rozvoj na Aljašce. Podle dat organizace zaměstnává dřevařský průmysl v nejsevernějším americkém státě pouze čtyři procenta místních obyvatel (včetně zaměstnanců skladů nebo pracovníků v dopravě).

Naproti tomu cestovní ruch, který podle organizace bují díky zachovávání divoké přírody, živí hned osmnáct procent místních. Podle Southeast Conference jsou aktuálně nejrychleji rostoucími odvětvími na Aljašce cestovní ruch, komerční rybolov a provozování rekreačních zařízení.

Ale přírodní rezervace na Aljašce nejsou pro Spojené státy klíčové jen pouze jako zdroj pracovních míst a financí. Rozlohou největší národní les podle magazínu National Geographic absorbuje celkem osm procent americké produkce oxidu uhličitého. „Jako jsou tropické deštné pralesy plícemi planety, Tongasský národní les je plícemi Severní Ameriky,“ cituje list The Washington Post Dominicka DellaSalu z Earth Island Institute. Podle geologického průzkumu z roku 2016 by se pak v případě nepovolení další těžby dřeva v této oblasti zvýšilo množství absorbovaného oxidu uhličitého o 27 procent do konce tohoto století.

Aljaška a s ní Tongasský národní les jsou také domovem pro obrovskou populaci divoké zvěře. Podle dat zoologů žije na území Aljašky 95 procent americké populace medvěda hnědého, přímo Tongasský národní les se pak pyšní nejvyšší koncentrací tohoto predátora na světě.

Oblastí, často přezdívanou jako „Lososový les“, pak protéká přes 27 tisíc kilometrů sladkovodních toků, které každý rok vyprodukují přes 50 milionů kusů tohoto živočicha. Výstavba cest a kácení by pak podle odborníků znečistily vodní toky, čímž by došlo k dezorientaci lososů i dalších ryb a k narušení jejich migrace, což by mělo katastrofální následky.

Reklama

Související témata:

Doporučované