Hlavní obsah

Další zemi svírá nebezpečná mutace, nemocnice jsou plné ze tří čtvrtin

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Indonésie se připravuje na nejvyšší příliv koronavirových infekcí, jenž by zemi mohl zasáhnout začátkem léta. Starosti působí i mutace delta, kterou již na svém území zaznamenalo více než sedm desítek zemí.

Článek

Denní přírůstky ve čtvrté nejlidnatější zemi světa pomalu stoupají a spolu s tím se v Indonésii zvyšují obavy, podle kterých by nová vlna covidu-19, s níž země momentálně bojuje, mohla vyvrcholit začátkem července. Podle agentury Reuters navíc v některých oblastech začíná dominovat nakažlivější mutace koronaviru.

Mutace delta by momentálně měla převládat v hlavním městě země Jakartě i v dalších oblastech ostrova Jáva, informoval v pondělí na tiskové konferenci indonéský ministr zdravotnictví Budi Gunadi Sadikin. Nejméně 60 případů nákazy deltou bylo zjištěno ve městě Kudus ve Střední Jávě.

Nemocnice v dané oblasti by aktuálně měly být obsazené z 90 %, jak informoval Wiku Adisasmito, mluvčí speciálního indonéského týmu pro boj s covidem-19. Do úzkých se pak začínají dostávat i nemocnice v desetimilionovém hlavním městě země, které jsou podle tamního guvernéra na 75% obsazenosti.

„Hlavní město potřebuje zvláštní pozornost. Pokud se stav vymkne kontrole, vstoupíme do akutní fáze,“ sdělil guvernér Anies Baswedan. Pokud by se situace v Jakartě zhoršila, úřady možná budou muset zvážit opětovné zavedení koronavirových opatření.

Podle Reuters indonéské úřady plánují zvýšit nemocniční kapacitu v Jakartě o 40 % a hotely budou přeměněny na izolační centra. Dosud země přibližně s 270 miliony obyvatel eviduje téměř 2 miliony nakažených, více než 53 000 úmrtí s covidem-19 a více než 1,7 milionu lidí se z nákazy vyléčilo.

Čínská tisková agentura Sin-chua pak informovala s odvoláním na vládní zdroje, že indonéská vláda rozhodla o prodloužení v pondělí končících opatření o dalších 14 dní, tedy do 28. června. Nadále tak bude platit rozdělení země do červených, oranžových, žlutých a zelených zón, kdy červená zóna označuje oblast s vysokým rizikem nákazy.

V oblastech označených červenou barvou pak bude probíhat výuka pouze distančně, na pracovištích pak bude moci být v jednu chvíli jen 25 procent personálu, zbytek má pracovat z domova. Místní obyvatele, kteří jsou z velké většiny muslimové, pak vláda vyzvala, aby nenavštěvovali mešity a modlitby prováděli doma.

I přes nepříznivou situaci v zemi ale chtějí místní úřady znovu otevřít oblíbenou destinaci Bali zahraničním turistům. Podle serveru TTRWeekly by k tomu mělo dojít v červenci, kdy má epidemie v zemi dosahovat vrcholu. „Pokračujeme v přípravách na obnovu cestovního ruchu na Bali. V reakci na nárůst počtu případů covidu-19 v několika oblastech samozřejmě pokračujeme ve sledování situace na Bali, ta je ale v současnosti pod kontrolou,“ řekl místním médiím ministr cestovního ruchu Sandiaga Uno.

Ministr Uno podle místních médií ocenil Bali za to, že je jednou z provincií, kde se daří v rámci očkovací kampaně a fungují zde i protiepidemická opatření. Zdravotníci na Bali by měli do července tohoto roku aplikovat přibližně 6 milionů dávek vakcíny, čímž by proočkovanost ostrova přesáhla 50 procent.

Mutace delta, dříve známá jako indická, ovšem netrápí jen Indonésii – podle britského listu The Guardian už byla tato varianta koronaviru detekována celkem v 74 zemích světa. Ohniska mutace již hlásí Spojené státy, Skandinávie, Čína nebo Afrika. Například v Británii pak delta tvoří 90 % všech nových infekcí.

Reklama

Doporučované