Hlavní obsah

Fatální přešlapy. Z někdejšího premianta je země na chvostu pandemie

Foto: Profimedia.cz

Očkovací centrum v Olympijském parku v Sydney.

Reklama

Země patří mezi nejpomaleji očkující vyspělé státy a nadále se potýká s nedostatkem vakcín proti covidu-19. V australském senátu aktuálně probíhá vyšetřování, na kolik je za aktuální stav zodpovědná vláda.

Článek

Před osmi měsící sliboval Australanům premiér Scott Morrison „mnohem lepší rok 2021“. Příčinou Morrisonova optimismu byla objednávka vakcín proti covidu-19, konkrétně deseti milionů dávek vakcíny od společnosti Pfizer a dalších očkovacích látek od společenosti Novavax. Objednávka měla podle deníku The Guardian zajistit, aby Austrálie byla v „přední skupině světa“, co se týká očkování.

Jenže Austrálie byla už v té době daleko za jejími partnery. Spojené státy, Velká Británie nebo Kanada uzavřely smlouvy o nákupu vakcín už během července a srpna roku 2020, tedy o čtyři měsíce dříve než Austrálie. Zmíněné státy navíc v porovnání s Austrálií objednaly mnohonásobně více očkovacích látek.

Zatímco společnost Pfizer počítala s produkcí vakcín pro největší státy v řádu stovek milionů dávek, australská objednávka by vzhledem k nutnosti očkovat dvěma dávkami stačila k proočkování pouhé pětiny populace. Podle bývalého šéfa vývoje ve společnosti Pfizer Johna LaMattiny je australské vyjednávání o vakcínách „nešťastné“, nicméně pochopitelné, protože v době objednávky patřila Austrálie mezi země, které pandemii s přehledem zvládaly.

Podle LaMattiny ale měla Austrálie i přes v té době pozitivně se vyvíjející situaci investovat právě do nákupu vakcín. „Mělo být nakoupeno dostatečné množství vakcín k naočkování celé dospělé populace. Za předpokladu, že to je asi dvacet milionů Australanů, by to stálo asi 780 milionů dolarů. Kolik Austrálie utratila za finanční kompenzace?“ řekl Guardianu LaMattina.

Austrálie se ale místo toho spolehla na vývoj vlastní vakcíny pod vedením queenslandské univerzity a také na vakcínu od společnosti AstraZeneca. Jenže australská vakcína se vůbec nedostala do oběhu, účastníci studií na účinnost vakcíny byli totiž opakovaně pozitivně testováni na nákazu HIV, dalšími testy ale byly tyto výsledky označeny za falešné. Jen od spolupráce společnosti CSL Limited a Univerzity v Queenslandu si přitom Austrálie slibovala 51 milionů dávek.

V zemi se tak očkuje vakcínou od společnosti AstraZeneca, mnoho Australanů ale vyčkává na očkovací látky jiných výrobců kvůli obavám z krevních sraženin. Austrálie tak patří v rychlosti očkování mezi nejhorší země OECD.

Na povrch začínají vyplouvat informace, podle nichž australská vláda ve vyjednávání se společností Pfizer opakovaně selhala. Poprvé se měli zástupci obou stran setkat na konci června loňského roku, celkem pak mělo proběhnout jedenáct osobních nebo telefonických jednání. Podle zdrojů stanice ABC byl jeden z australských vyjednavačů agresivní při jednání o ceně vakcín, což byl jeden z důvodů, proč Austrálie nedosáhla lepší dohody.

„Loni v červenci byla na stole nabídka Pfizeru, která by pro naši zemi stačila, a oni (celostátní vláda) ji nepřijali,“ řekl deníku The Guardian tehdejší premiér státu Victoria James Merlino. Ministerstvo zdravotnictví ale nejen Merlinova slova odmítá.

Společnost Pfizer podle resortu nedala australské vládě nabídku s „jakýmikoli podrobnostmi“. Vláda také trvá na tom, že deset milionů dávek vakcíny bylo vše, co měl Pfizer k dispozici pro Austrálii, když došlo v listopadu k uzavření dohody.

„Naše jednání jsou důvěrná, nicméně dodávka vakcín do Austrálie byla stanovena po konzultaci s australskou vládou a každá dohoda byla založena na dostupnosti dávek a nejranějším harmonogramu, který mohl být v té době poskytnut,“ uvedla společnost během šetření v australském senátu, který se možným pochybením vlády zabývá.

Vláda popírá, že se jí nepodařilo zajistit dostatečnou nabídku vakcín. Kabinet Scotta Morrisona uvedl, že se mu povedlo uzavřít pět dohod, které by zemi poskytly dohromady 195 milionů dávek. V únoru měla Austrálie svou objednávku u společnosti Pfizer zdvojnásobit, v dubnu pak objednala dalších dvacet milionů dávek.

Jenže objednávka zřejmě přišla pozdě. Austrálie stále nemá dostatek vakcín. Původní věkovou hranici, která doporučovala očkování právě vakcínou společnosti Pfizer, musely místní úřady posunout z padesáti let na šedesát. V zemi navíc přibývá sporů mezi federální vládou a jednotlivými státy a teritorii ohledně očkování vakcínou AstraZeneca, proti čemuž už se například bouřil stát Queensland.

Zatímco hněv jednotlivých států míří na centrální australskou vládu, někteří její členové vidí jako viníka farmaceutické společnosti a evropské země, které se aktuálně potýkají s nárůstem počtu nakažených. „Právě toto posouvá země jako Nový Zéland nebo Austrálii na konec fronty čekatelů na vakcíny,“ uvedl australský ministr financí Simon Birmingham.

Austrálie aktuálně eviduje 2,1 milionu plně naočkovaných osob, tedy asi 8,3 procenta australské populace. Celkem místní zdravotníci aplikovali přes 8,7 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Podle dat deníku The Guardian z toho pět milionů byly očkovací látky společnosti AstraZeneca.

Reklama

Související témata:

Doporučované