Hlavní obsah

Austrálie vyhlásila zbrojní amnestii, jako prevenci případným útokům islamistů

Zbraňová amnestie v Austrálii je prevencí islámského terorismuVideo: Reuters

 

Reklama

Nelegálně držené zbraně budou moci obyvatelé Austrálie odevzdat po dobu tří měsíců bez postihu, v opačném případě jim hrozí pokuta až několik milionů korun.

Článek

Austrálie vyhlásila zbrojní amnestii. Amnestie bude trvat tři měsíce a Australané při ní budou moci odevzdat své nelegálně držené zbraně bez postihu. Pokud by u nich zbraň byla nalezena po této lhůtě, hrozí jim pokuta ve výši až 6 milionů korun.

Zbraňová amnestie je reakcí na teroristické útoky, které jsou inspirované islámskou ideologií. Při nich bývají nelegálně držené zbraně hojně používány. Odhaduje se, že se takových zbraní v současné době nachází v Austrálii až 260 000.

Austrálie přišla s podobnými opatřeními v roce 1996 po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel 35 lidí. V důsledku toho byly všechny poloautomatické pušky, poloautomatické brokovnice a pumpovací brokovnice zakázány a zároveň byly zpřísněny zákony o držení zbraní. Od roku 1996 se podobný masakr v zemi neopakoval a mnoho zákonodárců v dalších státech označilo australský zbrojní zákon za příkladný.

Amnestie je zřejmě reakcí i na incident ze začátku června. Yacqub Khayre tehdy použil nelegálně drženou zbraň k vraždě muže v Melbourne a následně vzal rukojmí a dostal se do přestřelky s policií. Ta následně útočníka zastřelila. K incidentu se přihlásil Islámský stát a australský premiér Malcolm Turnbull událost označil za teroristický čin.

V roce 2014 pak v kavárně v Sydney použil útočník, jenž se také inspiroval teroristickou skupinou Islámský stát, nelegálně drženou zbraň. Při tomto útoku zemřeli tři lidé, včetně atentátníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované