Hlavní obsah

Auto zaparkuje samo díky mobilní aplikaci, bez řidiče

Večerní zprávy, pátek 31. 3. 2017.

 

Reklama

Auto, co vyhledá samo parkovací místo a zaparkuje bez asistence řidiče v dnešní době už není nic neobvyklého. Aut, která se ovládají mobilem je méně. Jedno takové vyvíjí Škoda Auto.

Článek

Reportér Seznamu se vydal do Mladé Boleslavi, kde na něj na parkovišti čekalo na první pohled zcela obyčejné auto, které navenek ničím nevyčnívá.

Jde o vůz Škoda, jenž dokáže zaparkovat bez řidiče. Vedoucí vývoje asistenčních systémů Petr Kristl Seznam Zprávám exkluzivně auto představil.

„Na voze můžeme senzoriku rozdělit do třech systémů. První funkční senzorikou jsou ultrazvukové senzory, které jsou umístěny v předním a zadním nárazníku. Druhou složkou jsou radary, ty máme umístěné v přední a zadní části vozidla. Třetí skupinou senzorů jsou kamery," vysvětluje Kristl, díky čemu auto samo zaparkuje.

K zaparkování auta stačí aplikace, řidič nemusí sedět uvnitř.

K ovládání auta stačí pouze chytrý telefon a jednoduchá aplikace. Auto samo vyjede z parkovacího místa, umí zajet i zpět. Problém mu nečiní ani náhodné překážky před vozem.

„Musíme navázat komunikaci mezi mobilním telefonem a vozidlem. Mobilním komunikátorem nastartuji motor vozidla. A před sebou mám poté tlačítka dopředu a dozadu," upřesňuje Kristl, jak aplikace funguje.

Reklama

Doporučované