Hlavní obsah

Autokino u Šárky promítne večer film a končí, nesehnalo peníze

Foto: Seznam Zprávy

Navzdory aktuální situaci organizátoři věří, že v budoucnu přece jen budou schopni autokino provozovat.

Reklama

Autokino na parkovišti u koupaliště Džbán nedaleko Divoké Šárky, které mělo dnes zahájit provoz, nesehnalo dost peněz a končí.

Článek

Iniciátoři projektu Drive-in Kino Praha na Facebooku uvedli, že na vlastní náklady a svépomocí promítnou jen jeden film, kterým bude večer oscarový snímek Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina. Už zakoupené vstupenky mohou lidé vrátit a dostanou zpátky peníze.

Drive-In Kino Praha vzniklo podle jeho zakladatelů jako neziskový projekt čtyř přátel, kteří chtěli oživit a podpořit kulturní scénu během omezení v době koronavirové epidemie. „Bohužel se nám do poslední chvíle nepodařilo dosáhnout na podporu z veřejných ani soukromých zdrojů a předprodat dostatečné množství vstupenek, abychom mohli uhradit enormní náklady spojené s realizací. V této situaci tak nemůžeme jinak než od projektu odstoupit a filmový pop-up festival pod širým nebem pro tuto chvíli s výjimkou představení Tenkrát v Hollywoodu zrušit,“ uvedli autoři projektu.

Promítání na západě Čech.

„Provizorní kino pod širým nebem postavíme alespoň na jeden večer – na vlastní náklady a svépomocí. Začínáme ve 21:00 na původním místě. Zakoupené vstupenky na promítání Tenkrát v Hollywoodu tak stále platí,“ dodali.

Dál věří, že v budoucnu přece jen budou schopni autokino provozovat, a popřáli štěstí podobným projektům v hlavním městě.

Autokino v Praze 6 mělo mít kapacitu 100 automobilů. Organizátoři zvali na hollywoodské snímky, filmy známé z festivalů i dopolední rodinné projekce s dabingem.

Autokina v současnosti nahrazují kinosály, které musely v březnu kvůli nemoci covid-19 přerušit provoz. Začala vznikat v Praze i dalších městech. Autokino, které vyrostlo u Letiště Václava Havla, zahájilo provoz 24. dubna kultovním americkým snímkem Pulp Fiction. Ve venkovní kinosál se od 27. dubna proměnilo Nákladové nádraží Žižkov. Autokina se v poslední době objevila také v Sokolově, Liberci a Brně, plánuje ho i Vyšší Brod, Mladá Boleslav nebo Příbram. První autokino na světě bylo otevřeno 6. června 1933 ve městě Camden v americkém státě New Jersey.

Za filmy autem i v Ústí.

Klasická kina mohou zahájit omezený provoz v pondělí 11. května, v sále ale může být maximálně 100 lidí, každá druhá řada musí zůstat neobsazená a v jednotlivých řadách lze prodat maximálně dvě sedačky vedle sebe. Samozřejmostí je pak dostatek dezinfekce, roušky personálu i návštěvníků a preference prodeje lístků přes internet.

Odhad ztrát způsobených uzavřením podle ředitele společnosti CineStar Jana Bradáče kina zatím nemají. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že česká kina mohou celkem přijít až o 100 milionů korun za každý měsíc, kdy jsou mimo provoz.

Reklama

Doporučované