Hlavní obsah

Automobilka Škoda Auto obnovila výrobu, pojede na dvě směny

Automobilka Škoda Auto rozjíždí výrobu téměř po šesti týdnech.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Automobilka Škoda Auto obnovila v pondělí v 6.00 výrobu ve všech třech svých výrobních závodech v České republice, uvedl vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Bude nyní vyrábět pouze na dvě směny ze tří.

Článek

Škoda Auto zastavila kvůli koronaviru výrobu 18. března večer. Odstávku několikrát prodloužila. Nyní tedy výrobu rozjíždí téměř po šesti týdnech. „Mohu potvrdit, že veškeré činnosti, které byly naplánované na 6.00 ráno, úspěšně začaly a výroba je obnovena,“ řekl Kotera.

Zaměstnanci se ráno vrátili do výrobních závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. Odbory Škody Auto již dříve uvedly, že náběh výroby bude náročný a bude odlišný od situace například po celozávodní dovolené.

To se projevilo v kvasinském závodě například tím, že nedorazili zaměstnanci z Polska, protože jsou zavřené hranice. Podle odborářů se to projeví tím, že Kvasiny budou pracovat asi na polovinu kapacity.

Standardně Škoda funguje ve třísměnném provozu, ale zatím pojede pouze na ranní a odpolední osmihodinovku - noční směna odpadne.

„Pojedeme pomaleji, než jsme zvyklí. Nepojedeme na tři směny, nepojedeme na plný výkon, budeme věnovat čas na dezinfekci a očištění pracovních pomůcek, je třeba zohlednit ve výkonu situaci, kterou máme,“ řekl člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar.

Mladá Boleslav připravila pro zaměstnance Škody Auto svozový systém autobusy, pracovníky k branám automobilky svážely ze sedmi míst po městě, odkud vyjížděly po 5.00. V Mladé Boleslavi nejezdí kvůli pandemii městská doprava. Zájem o svozové autobusy byl minimální, některé odjely k závodu prázdné.

Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Zaměstnává téměř 39 000 zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34 000 lidí. Škoda Auto je v Česku stěžejní firmou, má subdodavatele z celé republiky. Podle Sdružení automobilového průmyslu představuje Škodovka pro mnoho českých dodavatelů pětinu až 30 procent jejich produkce, odstávka je tak značně zasáhla.

Reklama

Doporučované