Hlavní obsah

Automobilky vytáhly průmysl k rychlému růstu

Foto: Seznam Zprávy

Průmyslová produkce v březnu reálně meziročně vzrostla o 14,9 %.

Reklama

Český průmysl roste. Březnovým číslům zásadně pomohla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, jež rostla meziročně téměř o polovinu. Stejně jako produkce rostly také tržby z průmyslové činnosti – o více než šestnáct procent.

Článek

Průmyslová produkce v březnu reálně oproti loňskému roku vzrostla o 14,9 procenta. V meziměsíčním srovnání pak byla vyšší o 3,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 23 procent.

„Březnové výsledky ukázaly český průmysl v dobré kondici,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Meziroční růst průmyslové produkce o bezmála 15 procent je ovlivněn loňským omezením výroby kvůli nástupu pandemie. Pozitivní zprávou je meziměsíční nárůst produkce průmyslu, který jako by dorovnal slabší únorové výsledky,“ dodává.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle dat ČSÚ nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 47,0 %), výroba pryžových a plastových výrobků (o 22,4 %) a výroba elektrických zařízení (18,1 %).

Průmyslová produkce naopak klesla v odvětvích opravy a instalace strojů a zařízení, výroba oděvů a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků.

„Vysoký meziroční růst produkce vykázala zejména odvětví, která byla od poloviny loňského března zasažena úplnou uzávěrou a která jsou spolu navíc velmi úzce propojena. Tedy výroba automobilů, kde se produkce meziročně zvýšila o 47 procent, výroba pryžových a plastových výrobků s růstem o 22 procent a výroba elektrických zařízení. Průmyslové podniky jsou na tom, a to opět zejména díky jmenovaným odvětvím, velmi dobře z pohledu nově nasmlouvaných zakázek,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podle Petra Smutného, partnera společnosti PwC a experta na restrukturalizace, je třeba si uvědomit, že srovnávací základnou byl měsíc, ve kterém se poprvé kvůli pandemii zastavily největší továrny v zemi. Číslo tak ukazuje, jak se průmysl dovedl za rok na pandemickou krizi adaptovat a i přes stále trvající výrazná omezení se, co do objemu produkce, vrátil do předkrizového normálu.

„Zároveň se ale začíná v různých odvětvích naplňovat další hrozba související s krizí – prudké zdražování surovin a vstupních materiálů. U některých položek – umělé hmoty, chemie, izolační materiály, ocelové plechy – dochází k nárůstu cen až o desítky procent,“ sdělil Petr Smutný.

Tržby meziročně rostly

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v březnu 2021 meziročně vzrostly o 16,8 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 22,6 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 9,6 procenta.

Hodnota zakázek rostla o pětinu

Hodnota nových zakázek za letošní březen oproti loňskému roku vzrostla o 23 procent. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 30,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,8 procenta. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba elektrických zařízení a výroba strojů a zařízení.

Nové zakázky klesly v odvětvích výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků a výroba oděvů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se pak v březnu 2021 meziročně snížil o 2,8 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců v březnu 2021 meziročně vzrostla o 5,5 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v únoru 2021 v EU27 meziročně klesla o 1,1 procenta, český průmysl klesl o 2,6 procenta. Největší meziroční pokles zaznamenala Malta, Estonsko a také Německo, a sice o 6,0 procenta. Naopak produkce irského průmyslu meziročně vzrostla o 41,4 procenta. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za březen 2021 dne 12. 5. 2021.

Průmysl v 1. čtvrtletí 2021

Průmyslová produkce v 1. čtvrtletí 2021 po vyloučení sezónních vlivů byla v porovnání se 4. čtvrtletím 2020 nižší o 1,1 procenta. Meziročně vzrostla o 4,1 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v 1. čtvrtletí 2021 meziročně vyšší o 5,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 8,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 1,5 %.

Hodnota nových zakázek v 1. čtvrtletí 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 7,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 13,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 4,0 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v 1. čtvrtletí 2021 meziročně snížil o 3,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v 1. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostla o 2,0 procenta.

Počínaje daty za leden 2021 došlo ke změně v prezentaci dat o vývoji tržeb z průmyslové činnosti a nových průmyslových zakázek. Nově jsou stejně jako v případě průmyslové produkce upřednostněny očištěné údaje. Meziroční tempa jsou publikována ve formě očištěné o počet pracovních dnů. Meziměsíční, příp. mezičtvrtletní indexy jsou navíc očištěny o vliv sezónnosti.

Reklama

Doporučované