Hlavní obsah

Až 40 let vězení. Soud s policistou, který klečel na krku George Floyda, začíná

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti policejní brutalitě a rasismu vyvolané smrtí George Floyda.

Reklama

Před soudem v pondělí stane policista Derek Chauvin, který podle videozáznamu téměř devět minut klečel na krku Afroameričana George Floyda. Ten na následky policejního zásahu zemřel. Policistovi hrozí až čtyřicet let vězení.

Článek

Celý incident se odehrál v pondělí 25. května. Policii přivolala obsluha obchodu s podezřením, že zde George Floyd zaplatil cigarety falešnou dvacetidolarovou bankovkou. Podle policejní zprávy získané deníkem The New York Times řekl Floyd strážníkům, že trpí klaustrofobií, a odmítl nastoupit do policejního auta.

Následně proti němu policisté zakročili a jeden z nich, Derek Chauvin, zaklekl Floydovi na krk, což je postup policie v případě, že zadržovaný klade aktivní odpor. I přes opakovaná upozornění, že muž nemůže dýchat, na něm policista klečel 8 minut a 46 sekund. Koleno z Floydova krku odstranil až s příjezdem zavolaných záchranářů. Floyd na následky policejního zákroku zemřel.

Pitevní zpráva podle stanice CBS odhalila, že muž „přestal reagovat, když proti němu policisté použili donucovací prostředky, dostalo se mu neodkladné lékařské péče jak na místě, tak následně na pohotovosti, ale nepodařilo se ho resuscitovat“.

O přesnou příčinu smrti se vede spor. Oficiální ohledání i soukromá pitva provedená na žádost rodiny se shodují, že v těle byla nalezena droga fentanyl. Oficiální pitva tvrdí, že ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a právě možných omamných látek v těle. Nezávislá analýza jako příčinu uvádí tlak na krk a záda.

Obvinění aktuálně čelí jak Chauvin, tak jeho tři kolegové. Minnesotský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Keith Ellison viní Chauvina z neúmyslné vraždy druhého stupně, zůstávají ale i původní obvinění, tedy vražda třetího stupně a zabití druhého stupně. Zbylí policisté jsou pak obviněni z napomáhání a podněcování k trestnému činu.

Za vraždu druhého stupně hrozí odsouzenému až čtyřicet let odnětí svobody. Podle zákonů státu Minnesota znamená neúmyslná vražda druhého stupně „neúmyslné usmrcení člověka při spáchání nebo pokusu o spáchání zločinu“. Pro obvinění z vraždy třetího stupně, tedy nanejvýš 25 let vězení, by obhájce musel dokázat, že Chauvin zabil Floyda kvůli jeho „nebezpečnosti pro okolí“.

Pro Chauvinovy ​​obhájce bude těžké argumentovat tím, že se policista cítil ohrožen, nebo byl nucen učinit rychle rozhodnutí. Chauvin se totiž na pořízeném videozáznamu chová až nezúčastněně, chvílemi dokonce na Floydovi klečí s rukama v kapsách. Jednou ze šancí, jak zmírnit policistův trest, je tak podle serveru ABC argumentovat Floydovými zdravotními problémy v souvislosti s užitím drog. Ani fentanyl, nedávné užití metamfetaminu a srdeční problémy či vysoký tlak ale nebyly uvedeny jako příčiny smrti. Posledním argumentem Chauvinovy obhajoby je pak veřejný a mediální tlak na výsledek soudu.

Prokazování viny u ostatních třech policistů bude podle amerických médií obtížnější. Dva z nich, Thomas Lane a J. A. Kueng, měli během zásahu Floydovi držet nohy. Právě to by mohlo soudní porotu přesvědčit, že oba strážníci mají na smrti Afroameričana podíl. Advokáti obou policistů ale říkají, že oproti Chauvinovi hrají v celém incidentu pouze malou roli. Thomas Lane se podle svého obhájce ptal, jestli nemá Floyda kvůli dýchacím potížím otočit, to ale Chauvin odmítl. „Co měl můj klient udělat jinak, než uposlechnout nadřízeného?“ ptá se Earl Gray.

Rodina George Floyda zatčení všech čtyř policistů uvítala, ačkoli má jejich postavení před soud podle právníka rodiny „hořkosladkou příchuť“. „Jsme velmi potěšeni, že Keith Ellison podnikl rozhodné kroky, zatkl a obvinil všechny policisty zapojené do smrti George Floyda a zpřísnil obvinění vznesené proti Derekovi Chauvinovi,“ napsal Benjamin Crump na Twitter. „Požadujeme spravedlnost. Můj otec neměl takto zemřít. Chceme spravedlnost,“ řekl v rozhovoru pro CNN syn zavražděného Quincy Mason Floyd.

Pohřeb proběhne v úterý 9. června v texaském Houstonu, Floydově rodném městě. Náklady na pohřeb i smuteční obřady, které už proběhly v Minnesotě a Severní Karolíně, nabídl uhradit známý boxer Floyd Mayweather, rodina nabídku přijala. Na obřad je kromě Mayweathera pozvaný starosta Houstonu Sylvester Turner, členka Sněmovny reprezentantů Sheila Jackson Leeová a také demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, prezident Donald Trump se pohřbu nezúčastní.

Davy lidí už se rakvi s Georgem Floydem poklonily 4. června v Minneapolis, kde muž přišel o život. Smutečního obřadu se zúčastnila i rodina, bratr George Terrence zde vyzval demonstranty, aby se neuchylovali k násilí.

„Příběh George Floyda byl příběhem černého lidu,“ řekl ve smutečním projevu reverend Al Sharpton. „To proto, že už 401 let nemůžeme být těmi, kým chceme být. Je čas na to vstát a říct, dejte vaše koleno pryč z našich krků,“ cituje řeč deník The New York Times. Reverend ocenil, že protestů se účastní lidé napříč společenskými vrstvami a nepřevládají Afroameričané, a že demonstrace probíhají i v jiných státech světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované