Hlavní obsah

Babí léto bude pokračovat. Na jihu Čech dnes naměřili 23,2 stupně

Foto: Shutterstock.com

Reklama

V jižních Čechách dnes meteorologové naměřili tři rekordní teploty na stanicích, které mají aspoň třicetiletou řadu měření. Bylo to v Kocelovicích u Blatné na Strakonicku, Vráži u Písku a v Husinci na Prachaticku. Na všech místech padly rekordy z roku 1990. ČTK to dnes řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

V Kocelovicích dosáhla teplota 22,3 stupně, původní rekordní hodnota 21,4 stupně byla z roku 1990. Ve Vráži u Písku bylo dnes 23,2 stupně, o desetinu stupně více než při dosavadním rekordu. V Husinci na Prachaticku naměřili dnes meteorologové 22,9 stupně, rekord z roku 1990 byl 22,6 stupně.

V Libereckém a Ústeckém kraji byly dnes překonány teplotní rekordy na 14 stanicích, které měří déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, rovných 25 stupňů Celsia. ČTK to řekl Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli silnému větru byla dnes uzavřena horní část lanové dráhy na Sněžku. V provozu zůstala dolní část z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Počasí provozu lanové dráhy nebude přát ani v pondělí. Pode Českého hydrometeorologického ústavu bude v Krkonoších v nejvyšších polohách foukat vítr o rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu.

V pondělí bude v jižních Čechách podle předpovědi skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou od 19 do 22 stupňů, na horách v 1000 metrech 17 stupňů.

Reklama

Doporučované