Hlavní obsah

Babiš a Hamáček se sešli, volný pohyb občanů EU ve Velké Británii a speleologové uvázli v Tatrách

Polední zprávy z pondělí 19. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:45 – Babiš a Hamáček se sešli

Premiér Andrej Babiš by stál o jiného kandidáta na ministra kultury než je Michal Šmarda – šéf ČSSD Jan Hamáček na něm ale trvá. Z ranního prvního setkání koaličních partnerů po vládních prázdninách tak řešení vládního sporu nevzešlo. Alespoň s jedním z aktérů mluvila Zuzana Černá a zná tak podrobnosti.

„Já jsem konkrétní řešení situace od pana premiéra neslyšel. Zopakoval mi to, co víme z víkendu, tedy že by rád, aby ČSSD navrhla jiného kandidáta na ministra kultury. My trváme na tom, aby byla dodržována Ústava a koaliční smlouva a nevidíme žádný důvod měnit nominaci Michala Šmardy. Nebudeme navrhovat změnu kandidáta,“ uvedl po jednání Hamáček.

04:04 – Rozpočet na rok 2020

Ministryně financí Alena Schillerová bude pokračovat v jednání o rozpočtu na příští rok. Sejde se s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, který počítá se snižováním počtu zaměstnanců na ministerstvo o 118, což by znamenalo úsporu přes 34 milionů korun. Jednat bude i s ministrem školství Robertem Plagou, jehož resort by mohl v příštím roce hospodařit s příjmy 224 miliard korun, a to včetně evropských dotací.

04:37 – Pravidla volného pohybu občanů EU ve Velké Británii

Ze dne na den – tak se s brexitem změní pravidla volného pohybu občanů EU ve Velké Británii. A to už na konci října v případě, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody.

… a ve studiu už teď šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

08:55 – Demonstrace v Hongkongu pokračují

Již jedenáctý týden v řadě se demonstrovalo v Hongkongu. Navzdory silnému dešti přišly do ulic statisíce, podle organizátorů až půl druhého milionu lidí. Nedělní protest byl klidný – aktivisté tím chtěli dokázat, že jejich hnutí je stále prodemokratické a lidové. Postoj Pekingu se však nadále vyostřuje a napíná vztahy na mezinárodní úrovni. Americký prezident Donald Trump Čínu varoval, že pokud použije násilí proti demonstrantům, mohlo by to ovlivnit obchod. Evropská unie a Kanada zase společně volají po dodržení práva shromažďování. Čína ale nechce, aby se ostatní země do situace v Hongkongu jakkoliv vměšovaly.

10:08 – Speleologové uvázli v Tatrách v jeskyni

Dvěma speleologům, kteří v sobotu uvázli ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater, pomáhají téměř tři desítky záchranářů. S dvojicí, která by mohla být ohrožená na zdraví i na životě, se stále nepodařilo navázat kontakt. Jeskyňáři uvízli asi 500 metrů pod vchodem do nejdelší a nejhlubší jeskyně v Polsku poté, co po deštích stoupla hladina vody v podzemí.

… ve vysílání situaci okomentuje náčelník speleologické záchranné služby České speleologické společnosti Roman Šebela.

13:20 – Íránský tanker zadržovaný u Gibraltaru odplul

Íránský tanker zadržovaný na Gibraltaru vyplul v noci na dnešek od britského území na jihu Pyrenejského poloostrova. Tanker Adrian Darya-ONE – bývalý Grace ONE – zadržel Gibraltar začátkem července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zakazují sankce Evropské unie. O propuštění tankeru ve čtvrtek rozhodl gibraltarský soud a informaci potvrdil íránský velvyslanec.

13:47– Další rozsáhlý požár na Gran Canaria

Už osm tisíc lidí muselo opustit domovy na španělském ostrově Gran Canaria kvůli mohutnému požáru. Hořet začalo ve vnitrozemí. Na místě je přes 700 hasičů, z toho dvě stovky vojenských. Oheň se zatím nedaří zvládnout. Předseda tamní regionální vlády už požádal o pomoc úřadujícího španělského premiéra.

14:05 Slovenská policie zadržela 30 nelegálních migrantů

Slovenská policie zadržela třicet nelegálních migrantů. Část z nich se do země dostala ze sousedního Maďarska, ukrytá pod koly vlaku, zbytek později pěšky. Informaci slovenští policisté zveřejnili na facebookovém účtu s tím, že detaily – třeba odkud uprchlíci pocházejí – uvolní později.

Reklama

Doporučované