Hlavní obsah

Babiš dostal druhou vakcínu. Registrace se neotevře pro nikoho kromě seniorů

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš byl podruhé očkován.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal v neděli ráno druhou dávku vakcíny proti covidu-19. Přeočkovat se nechal po čtyřech týdnech v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN).

Článek

Babiš dostal první dávku vakcíny od firem Pfizer a BioNTech 27. prosince v ÚVN. Na druhou se chystal původně už pondělí, očkování ale odsunul. Původně mělo přeočkování následovat po 21 dnech. Kvůli nedostatku vakcín se lhůta prodloužila.

Podle Babiše jde očkování v Česku dobře, problém je ale s dodávkami vakcín. Premiér neočekává, že se v brzké době otevře rezervace k očkování pro někoho jiného než pro seniory starší 80 let.

Senioři nad 80 let se mohou k očkování registrovat od poloviny ledna. Od začátku února se pak měly rezervace otevřít pro všechny občany Česka.

To premiér později zpochybnil s tím, že by se do systému od února mohli dostat například lidé nad 60 let. Podle jeho nejnovějšího vyjádření se však přístup do rezervačního systému nebude zatím rozšiřovat vůbec.

Babiš: Není žádný plán

„Není žádný plán, že bychom otevírali nové věkové kategorie. Určitě nebudeme otevírat nové kategorie občanů, protože tuto kategorii (seniory nad 80 let) budeme očkovat dlouho,“ uvedl Babiš.

Premiér uvedl, že seniorů nad 80 let, kteří se ještě nepřihlásili k očkování, je kolem 180 tisíc. Stát se je podle Babiše bude snažit aktivně kontaktovat a očkování jim nabízet.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal druhou dávkou očkovat v sobotu. Potvrdil, že Česko dostane v příštích třech týdnech od firmy Pfizer/BioNTech vakcíny méně. Podle něj bude v únoru dost vakcín na druhou dávku, zpomalí se ale očkování nových zájemců.

Reklama

Doporučované