Hlavní obsah

Babiš má štěstí, že se změnil zákon. Jinak by mu za Čapí hnízdo hrozilo až 12 let

Večerní zprávy 29. 8. 2017.

 

Reklama

Babišovi zastánci zpochybňují práci policie: Jak může být Babiš stíhaný, když v době budování luxusní farmy ještě nebyl dotační podvod v trestním zákoníku?

Článek

Stačil jeden blog senátora Libora Michálka (nezávislý) a sociální sítě zaplavila minulý týden vlna pochybností: Proč je vlastně Andrej Babiš stíhaný za dotační podvod? Vždyť v roce 2008, když společnost Čapí hnízdo dostala spornou padesátimilionovou dotaci, ještě v trestním zákoníku takový paragraf vůbec nebyl.

A příznivci šéfa hnutí ANO to od té doby vydávali za jasný důkaz, že je celá kauza vykonstruovaná.

Jenže realita je jiná: Ne, paragraf nazvaný dotační podvod tehdy v trestním zákoně skutečně nebyl. Že se nesmí podvádět při žádostech o příspěvky od státu nebo z Evropské unie, však bylo vepsáno do paragrafu, který se jmenoval „úvěrový podvod“.

Teprve v roce 2010 s novým trestním zákoníkem vznikl zvláštní paragraf pojmenovaný „dotační podvod“.

A pro Andreje Babiše to je jen dobře: Za „úvěrový podvod“ by mu hrozilo až 12 let vězení. Zatímco nynější „dotační podvod“ má maximální sazbu 10 let.

Platí přitom, že policisté musí v takových případech stíhat člověka podle zákona, který je pro něj výhodnější. Tedy v Babišově případě podle nového, mírnějšího zákoníku.

Reklama

Doporučované