Hlavní obsah

Babiš byl v Bratislavě a ve Vídni, ale ptali se ho na vládu: Prezidenta o jménech ministrů přesvědčím

Andrej Babiš po příletu do Bratislavy a před odletem do Vídně.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český premiér vyrazil na rychlou návštěvu Slovenska a Rakouska.

Článek

Ani při návštěvě Bratislavy se nevyhnul premiér v demisi Andrej Babiš otázkám na sestavování vlády v Česku. „Teď je prioritní, jak se ČSSD postaví v referendu k té vládě. A myslím si, že pan prezident žádná moje jména do vlády neodmítne, budu ho přesvědčovat,“ uvedl premiér Babiš. Pokud podle něj ČSSD přijde s nějakým kontroverzním jménem (Babiš: „Nemám takové informace“), spoléhá na dohodu s prezidentem. „Odpovědnost je hlavně na mně, důležité je, aby vláda fungovala jako tým.“

Evropa musí chránit přirozené hranice

Premiér v demisi Andrej Babiš vystoupil v Bratislavě na mezinárodní konferenci Globsec. Babiš, jemuž se už půl roku nedaří sestavit vládu, která by měla důvěru parlamentu, v Bratislavě promluvil v panelu věnovaném Evropské unii k otázkám hlubší integrace v rámci evropského bloku. „Stále jsem nedostal odpověď na otázku, jak se měří rychlost v dvourychlostní Evropě. Podle čeho? Já to nevím,“ řekl Babiš po svém vystoupení. „Jsem přesvědčen, že máme Evropu bránit na jejích přírodních hranicích, to je nejpodstatnější. Je jasné, že velké státy mají větší slovo, máme zpolitizovanou Evropskou komisi, to doufám po volbách už platit nebude, to má být servisní organizace,“ prohlásil Babiš.

Odpoledne se setkal s rakouským kancléřem Kurzem. „Témat, která chci otevřít s kancléřem, je strašně moc. Především migrace,“ prohlásil premiér Babiš ještě před odletem do Bratislavy a Vídně.

Premiér Babiš po setkání s rakouským kancléřem Kurzem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Rakousko se ve druhém pololetí letošního roku ujme předsednictví EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované