Hlavní obsah

První kraj se vzbouřil proti nové vládě s Andrejem Babišem

Ústecká ČSSD nechce do vlády s hnutím ANO.

Reklama

Ústecká ČSSD nechce do vlády kvůli tomu, že v ní může sedět trestně stíhaný premiér Andrej Babiš.

Článek

Ústecká sociální demokracie se jako první výrazně postavila proti plánované vládě s hnutím ANO.

Místní členové v den, kdy se mají setkat večer s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou, tuto variantu plánu důrazně odmítají.

Vadí jim, že má ve vládě sedět trestně stíhány premiér Andrej Babiš a nelíbí se jim ani podoba koaliční smlouvy. V té se třeba uvádí, že v případě nepravomocného odsouzení by měl ministr z vlády sám odejít.

Do vlády s hnutím ANO nechce ČSSD v Brně:

Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

„Členové jsou z toho zklamáni. Tvoříme tady takový fíkový list,“ prohlásil předseda ústecké ČSSD Miroslav Andrt.

„Takto vyjednané vládní angažmá, kdy jsme područí KSČM a prezidenta, nás pro komunální volby, které jsou na podzim, poškodí,“ doplnil Andrt.

Místopředseda ústecké ČSSD Zdeněk Matouš pak řekl, že se jeho spolustraníkům nelíbí, že by měl být ministrem zahraničí Miroslav Poche, jehož nominaci však už ve čtvrtek odmítl Miloš Zeman. „Mám na to stejný názor jako pan prezident. Nemyslím si, že by byl správný kandidát. Jsou tam lepší,“ prohlásil Matouš.

Ústecká ČSSD také dostala zprávu o tom, že místní politička Gabriela Nekolová se nestane ministryní práce. „Podle mě je to pokus na nás tlačit, abychom změnili náš postoj,“ dodal Matouš.

Příklad z Ústí jenom potvrzuje, jak je stranické mínění je před hlasováním rozděleno a jak se ve straně vedou přesvědčovací kampaně.

Na twitteru se například objevil sponzorovaný příspěvek libereckého sociálního demorkata Denise Fontany, který přesvědčuje, že vstup strany do vlády s hnutím ANO je správný a dobře vyjednaný krok.

Také vedení sociální demokracie na Vysočině nebo v Královéhradeckém kraji vstup do vlády s hnutím ANO podporuje. Seznamu to řekli místní šéfové Petr Krčál a Jan Birke.

Krčál, který by se měl stát ministrem práce, uvedl, že jen není přesvědčen o tom, že by důchodový účet měl být oddělen od státního rozpočtu. ,,Jinak je vyjednání programového prohlášení umění možného," řekl Krčál.

Ke kritikům se naopak opět přihlásili senátoři ČSSD, kteří se na  spolustraníky obrátili v dopise, kde tvrdě kritizují případného budoucího premiéra koaliční vlády Andreje Babiše a vyslovují se proti vstupu do vlády.

,,Nevěříme, že Andrej Babiš změní svoje chování a bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a partnera a že nebude pokračovat v jejím systematickém poškozování," píšou senátoři sociální demokracie v dopise, který podepsali šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha a předseda senátu Milan Štěch.

Oba patří v ČSSD mezi hlavní kritiky spojení s Babišem.

Video: Proč Milan Štěch nechce do vlády

Milan Štěch v rozhovoru s reportérem Seznamu Václavem Dolejším.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Senátoři ČSSD v dopise kritizují, že se jim poslední koaliční spolupráce nevyplatila a že jim nepřinesla žádné politické body.

Je zmíněná také koaliční dohoda, senátoři v ní vidí několik problémových zálěžitostí, například ustanovení o důchodové reformě.

ČSSD by podle senátorů neměla přijmout argumentaci, že sociální demokracie získá zpět důvěru voličů, když bude ve vládě a že v opozici je strana ztracená.

V závěru dopisu senátoři upozorňují, že by ČSSD neměla získat nálepku kariéristů, kteří chtějí být ve vládě za každou cenu.

Reklama

Doporučované