Hlavní obsah

Babiš nevyslyšen. Didaktické testy u maturity zůstanou, ruší se slohovky

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) rozhodl, že letos na jaře maturanti nebudou muset absolvovat slohové práce z jazyků. Didaktické testy zůstávají. Prodlouží se u nich pouze čas na vypracování.

Článek

Letošní maturitní ročník bude mít stejnou úlevu jako ten loňský. Z povinných částí vypadne jen písemná část z jazyků, ústní zkouška i didaktické testy zůstanou. U českého a cizího jazyka se pouze prodlouží čas na vypracování o 10 minut na 85 minut a u matematiky o 15 minut na celkových 135 minut.

„Snažili jsem se najít řešení, které bude zohledňovat aktuální složitou situaci,“ popsal ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ministr školství tak nevyslyšel žádost premiéra Andreje Babiše (ANO), který po Plagovi chtěl, aby letos zrušil didaktické testy. Naopak z ankety, kterou ministr školství uspořádal na Instagramu, vzešlo, že by středoškoláci nejraději vypustili ústní zkoušky.

„Bavili jsme se o tom, ale na didaktické testy se lze připravit distančně. Vyšli jsme vstříc zdravotnickým oborům, které dostanou termín navíc,“ okomentoval jednání s premiérem Plaga.

Jednu úpravu Ministerstvo školství ohledně didaktických testů totiž přeci jen připravilo. Vyjma řádného termínu ve dnech 3. až 5. května přidalo MŠMT také jeden mimořádný, a to od 14. do 16. června.

Je určený právě pro žáky, kteří konali nařízenou pracovní povinnost, případně byli jako dobrovolníci v zařízení zdravotnických nebo sociálních služeb, a v prvním termínu se jim nepodařilo didaktické testy zvládnout. Ministerstvo jim také navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři.

Podmínky pro mimořádný termín

Opatření se bude vztahovat jen na žáky, kterým byla v období od 12. října 2020 do dne konání zkoušky nařízena pracovní povinnost podle krizového zákona a odpracovali minimálně 160 hodin a tuto skutečnost doloží potvrzením vydaným tím, kdo pracovní povinnost uložil. A dále těm, kteří dobrovolně pracovali ve stejných zařízeních a potvrzení o odpracované době jim vydá dané zařízení.

Zdroj: MŠMT

Mimořádného termínu se budou smět zúčastnit také ti, kteří by v době řádného termínu onemocněli covidem-19 nebo museli zůstat v karanténě.

Maturity klidně až na konci června

Vyjma navyšování času na didaktické testy dojde stejně jako loni k prodloužení období pro profilové zkoušky, které si střední školy organizují samy, a to až do 25. června. Praktické zkoušky bude možné skládat až do 27. srpna a ředitelé mohou změnit jejich formu, délku i způsob hodnocení. Vyučovat praktické předměty mohou navíc učitelé i o prázdninách.

Stejně tak i žákům učebních oborů se může protáhnout praktická výuka i přes prázdniny. Závěrečné zkoušky budou mít ale jen dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny. Zda ji doplní písemná, nebo ústní část, bude podle Plagy moci určit škola. Závěrečné zkoušky se pak mohou konat až do konce srpna. Stejně se prodlouží termíny pro absolutoria ve vyšších odborných školách a v konzervatořích.

Ministr školství ale přiznává, že ohledně praktické zkoušky se vše odvíjí od povolení praktické výuky na středních školách. Ta je stále zakázaná a není ani jasné, kdy by se mohla obnovit.

„Moc se mi líbilo, když pan docent Konvalinka říkal, že v naší společnosti je v podstatě zakázané říkat nevím. V tuto chvíli tedy férově říkám, že nevím, jak se situace bude vyvíjet. Ten termín je posunutý o tolik, že závěrečná zkouška je realizovatelná,“ dodal Plaga.

K maturitě i závěrečným zkouškám bude připuštěn každý, kdo prospěl v prvním pololetí. Ministerstvo školám doporučí, aby se od února ve výuce u závěrečných ročníků zaměřily jen na přípravu ke zkouškám.

Reklama

Související témata:

Doporučované