Hlavní obsah

Babiš o EU: Je to skvělý projekt, ale musí se změnit. Nemůže platit dvojí metr

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Andrej Babiš.

Reklama

Česko slaví 15 let od vstupu do Evropské unie, k této události se ve Varšavě sjely země, které od té doby do Unie vstoupily.

Článek

Členství v Evropské unii nemá pro Českou republiku alternativu, Unie se ale musí změnit, řekl novinářům premiér Andrej Babiš. Ten se dnes ve Varšavě účastní jednání se svými protějšky z dalších 12 zemí, které do Unie vstoupily v posledních 15 letech.

„Evropa se musí zásadně změnit. Potřebujeme skutečně silnou Evropu, ale Evropu silných členských států. Musíme zásadně změnit situaci, kdy máme silnou a zpolitizovanou Evropskou komisi. Potřebujeme, aby skutečně hlavním motorem byla Evropská rada, tedy setkání prezidentů a premiérů. Ti by měli mít hlavní slovo (v Unii),“ zdůraznil.

Podle Babiše není možné, aby o všem rozhodovala Evropská komise (EK). Pozastavil se také nad tím, že za 15 let od vstupu do EU přijala Česká republika „asi 4500 různých direktiv a vyhlášek, ale přitom ještě dnes nejsou dobudovány čtyři hlavní svobody, hlavně jednotný vnitřní trh“.

„Bavíme se stále o dvojím metru, velkým tématem je dvojí kvalita potravin,“ řekl a dodal, že buď bude tento problém vyřešen v Evropské unii, nebo Česko přijme vlastní opatření a zákony.

„Není možné mít v Evropě dva druhy členských států, dva druhy občanů. Musíme mít všichni stejné možnosti a práva,“ zdůraznil Babiš. Právě o tom podle něj má být varšavská debata s dalšími premiéry a následně unijní summit v rumunském Sibiu. Důležité také bude, jak tento měsíc dopadnou volby do Evropského parlamentu (EP), kdo se stane předsedou nové Evropské komise a zda Unie bude schopna se změnit.

„Potřebujeme změnit Evropu,“ znovu zdůraznil Babiš a připomněl, že Česko je v této debatě aktivní a přichází s vlastními návrhy.

K 15 letům členství v EU premiér poznamenal, že evropský projekt je skvělý, díky tomu máme mír a obrovskou výhodu v podobě volného pohybu osob a přístupu na trh.

„Principiálně to není debata, zda tam být, či nebýt (v EU). Je jasné, že nemáme jinou alternativu. Získali jsme obrovské peníze, 740 miliard (Kč), další výhody, přišli investoři. Ale je třeba říkat kriticky, co je potřeba změnit. Jsme součástí EU a máme na ni vliv,“ řekl.

Připomněl, že český hlas má největší váhu při rozhodování na jednáních premiérů a prezidentů o otázkách, kde je vyžadována jednomyslnost: pak má hlas České republiky stejnou váhu jako hlas Německa či Francie. Například šlo podle Babiše o unijní cíle při změnách klimatu, aby nepoškodily český průmysl.

Pokud jde o polskou vizi budoucí EU a polskou kritiku zasahování Evropské komise do záležitostí Polska, jako je například spor o nezávislost polských soudů, jak už se vyjádřil hostitel varšavské schůzky, polský premiér Mateusz Morawiecki, i Babiš uvedl, že nechce řešit spory EK a Varšavy ani vnitřní záležitosti jiných států. Zmíněný problém se Česka podle něj netýká, Babiš v EU bojuje za české zájmy a k tomu hledá i spojence.

„Máme svobodné volby a svobodná média. Lidé nejsou hloupí. Pokud by měli pocit ohrožení demokracie, pak to občané ve svobodných volbách změní,“ řekl.

Varšavské schůzky se účastní představitelé Česka, Estonska, Kypru, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Polska, Slovenska a Slovinska, tedy zemí, které do EU vstoupily přesně před 15 lety. Přítomni jsou i představitelé Bulharska, Rumunska a Chorvatska, které přistoupily později.

Reklama

Související témata:

Doporučované