Hlavní obsah

Babiš odjel do Srbska, jeho poslanci jednání o nouzovém stavu zhatili

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš byl v Srbsku, v Praze se jeho vládě zhroutila možnost, že získá opozici pro prodloužení nouzového stavu.

Reklama

Nouzový stav v neděli s největší pravděpodobností skončí, premiér Babiš hledá hlasy na jeho prodloužení marně.

Článek

Vládní hnutí ANO přišlo s nápadem, jak získat hlasy pro prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně. Ale je nyní nepravděpodobné, že by se to mohlo podařit.

Na čtvrteční mimořádné schůzi dolní komory, kde se má rozhodnout, chce přesto předseda Sněmovny Radek Vondráček navrhnout, aby se jednalo také o dvou zákonech, které mohou schválení nouzového stavu pomoci – o vládní novele krizového zákona a o normě, která by zvyšovala náhradu za pobyt v karanténě.

„Na začátku mimořádné schůze se projednává program a mohou padat jakékoliv návrhy. Z logiky věci by měly souviset s nouzovým stavem. Vládní zákony – novela krizového zákona a takzvaná izolačka s tím věcně souvisí,“ řekl Seznam Zprávám Vondráček.

„Izolačkou“ je míněna kompenzace ve výši 370 korun na den, která by se měla vyplácet po dobu deseti dní těm, kteří zůstanou kvůli karanténě doma. Má motivovat zejména nízkopříjmové zaměstnance, aby nechodili v čase, kdy mohou být nakažení, do práce.

Novela krizového zákona pak počítá s trestáním opakovaného porušování krizových opatření vlády. Týká se zejména porušování příkazu k uzavření restaurací, hotelů nebo lyžařských vleků.

Avízo, že budou zařazeny do programu nové body, přichází ve chvíli, kdy premiér Andrej Babiš přišel o jednu z šancí získat pro prodloužení nouzového stavu, který by měl jinak skončit tuto neděli, hlasy nevládních stran.

ANO zařazením nových bodů míří na hlasy Pirátů a Starostů, kteří právě o vyšších kompenzacích lidem za karanténu hovoří.

„V této chvíli nevidíme prostor pro to, abychom zvedli ruku pro prodloužení nouzového stavu,“ řekl však Seznam Zprávám místopředseda STAN Petr Gazdík. „Pro vládní návrh prodloužení nouzového stavu jsme čtyřikrát nehlasovali a nehodláme pro něj hlasovat ani zítra,“ zopakoval pro Seznam Zprávy také Ivan Bartoš (Piráti).

Je také téměř vyloučeno, že by navzdory nové iniciativě ANO podpořila druhá opoziční koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). O jejich hlasy přišel Andrej Babiš ve středu ráno, kdy poslanci hnutí ANO nepodpořili ve Sněmovně zákony, které by koalice Spolu brala jako vstřícné gesto.

Podle zjištění Seznam Zpráv ani Vondráčkův příslib zařazení nových bodů na postoji koalice Spolu nic nemění.

Koalici Spolu šlo ve Sněmovně o zařazení lidovecké novely volebního zákona, která se podle dohody s Babišem z úterního večera měla stát nosičem pro změnu volebních pravidel, na nichž se politici po zásahu Ústavního soudu z minulého týdne musí dohodnout.

Druhou věcí, na níž koalici záleželo, pak byl zákon vrácený Senátem, který řeší vyšší kompenzační bonusy nebo odškodňovací zákon. Takzvaná senátní vratky je nyní zařazena až na pátek, avšak o nouzovém stavu se má hlasovat už o den dříve.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval nevstřícný postoj svých poslanců tím, že na zákony vrácené ze Senátu je potřeba kompletní Sněmovna – nyní však kvůli pandemii covidu poslanci zasedají jen v polovičním počtu.

„Kdybychom se dohodli dopředu, lidi bychom tady měli. Vy je tady máte všechny, protože jste s tím počítali, a neřekli jste to,“ vysvětloval nezařazení zákona do programu Faltýnek.

Předseda lidovců Marian Jurečka oponoval, že premiér Andrej Babiš byl o potřebě plného počtu ve Sněmovně zpraven.

„Nemůžeme podpořit nouzový stav a vládu, která se úplně odtrhává od reality,“ uvedla pak předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ve stejném duchu vystupovali i Marian Jurečka a předseda ODS Petr Fiala.

Markéta Pekarová Adamová pak potvrdila, že se strany v úterý večer dohodly i na tom, že během středy se umožní projednání novely volebního zákona. „Ani ne za 18 hodin tato dohoda neplatí a ten, kdo ji porušil, je hnutí ANO a SPD,“ dodala.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je i přes odmítavé hlasy opozice stále prostor k jednání.

„Přijde mi velmi nebezpečné ta jednání odpískat,“ řekl Seznam Zprávám.

Seznam Zprávy s otázkou, zda se ještě snaží podporu pro nouzový stav vyjednat, oslovily i předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten však nechal otázku položenou prostřednictvím SMS zprávy bez odpovědi.

Premiér Babiš pak strávil den před rozhodujícím jednáním na návštěvě v Srbsku.

Reklama

Doporučované