Hlavní obsah

Babiš podá stížnost k Evropské komisi, kvůli zákonu o střetu zájmů

Babiš podá stížnost k Evropské komisi, kvůli zákonu o střetu zájmů.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Andrej Babiš skrz jednu z firem holdingu Agrofert podá stížnost k Evropské komisi, kvůli zákonu o střetu zájmů.

Článek

Jedna z firem holdingu Agrofert podá stížnost k Evropské komisi, kvůli českému zákonu o střetu zájmů. V pořadu Partie na televizi Prima to řekl vlastník Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš. Podle něj stát zákonem porušuje evropské právo, protože omezuje jeho vlastnická práva. Zákon o střetu zájmů mimo jiné brání firmám členů vlády v přístupu ke státním zakázkám a dotacím.

Podle Babiše zákon omezuje jeho právo vlastnit majetek a podnikat, a proto se chce obrátit na evropské úřady. Zároveň ale uvedl, že nebude požadovat od Česka odškodnění.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek odmítl Babišovo tvrzení, že zákon mu zakazuje vlastnit majetek. Plíšek zdůraznil, že zákon pouze znemožňuje členům vlády čerpat dotace. Babiš se podle poslance snaží svými stížnostmi zajistit, že jeho podniky budou mít dál nárok na veřejné peníze.

Podle zákona, jehož účinnost začíná 9. února, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně, před zahájením účinnosti zákona ji ale chce převést do svěřenského fondu.

Součástí zákona je i ustanovení, jež zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Video: Babiš si nechal ocenit Agrofert a plánuje jeho převod.

Studio Seznam: Babiš „si nechal ocenit" Agrofert Číňany.

Reklama

Doporučované