Hlavní obsah

Nebývale dramatický souboj. Jak Fiala připravil Babiše o vítězství

Foto: Seznam Zprávy

Koalice Spolu přeskočila ve finále sčítání Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Reklama

aktualizováno •

Takto vypadá politická mapa po sečtení téměř všech hlasů.

Článek

Co vypadalo na začátku sčítání jako další triumf hnutí ANO, se změnilo v porážku Andreje Babiše na celé čáře. Matematický thriller, při kterém se v průběhu sčítání mění zisky jednotlivých stran, měl tentokrát dramatičtější průběh než obvykle.

Po sečtení deseti procent okrsků, tedy ve tři hodiny odpoledne, mělo ANO 30,5 procenta hlasů, o sedm procent víc než koalice Spolu. Tandem ANO a SPD si v této chvíli vybudoval pětiprocentní náskok před opozičními koalicemi.

Konečné výsledky však jsou opačné. Koalice Spolu předstihla – byť těsně – Babišovo ANO, a protože SPD nedosáhla ani na deset procent, končí volby vítězstvím opozičních koalic o téměř sedm procent.

Náskok Babišova a Okamurova hnutí v průběhu sčítání hlasů zajistila však pouze okolnost, že k dispozici byly pouze výsledky z nejmenších obcí, které se také v těchto volbách staly základnou levicových a populistických stran.

Podle zkušeností z minulých hlasování bylo jasné, že náskok přestane růst, jakmile doběhne sčítání v malých a středně velkých městech. A že postavení ANO i SPD pak mohou ohrozit voliči velkých měst.

Udržet náskok Babišova a Okamurova hnutí před koalicemi bylo o to důležitější, že již z prvních výsledků byl také vidět katastrofální propad dosavadních Babišových spojenců z ČSSD a KSČM. Ve tři hodiny si jen největší optimista mezi jejich členy mohl myslet, že se přece jen dostanou do Sněmovny.

Průběžné oficiální sčítání výsledků voleb sledujte ZDE.

Ve čtyři hodiny byla sečtena polovina okrsků a v této chvíli už bylo vidět, že většinu křesel ve Sněmovně obsadí opoziční koalice, které na ANO a SPD v té době ztrácely už jen dvě procenta. Také náskok samotného ANO před Fialovou formací se zmenšil na pět procent. Jisté bylo i to, že ANO ani SPD nezopakují svůj výsledek z minulých voleb a že jim nezbývá než čekat, jak hluboká bude jejich porážka.

Velká města pak převážila podle očekávání bilanci jednoznačně ve prospěch „demokratických“ koalic. Pečetí Babišovy porážky se stal úplný finiš, kdy se přičítaly pražské výsledky. Těsně před šestou hodinou – po sečtení 98 procent okrsků – vystřídala koalice Spolu hnutí ANO na prvním místě.

Korekce výsledků z první hodiny sčítání byla díky malým městům o něco větší než minule. Bilance ANO se před čtyřmi lety snížila o dvě procenta, letos byla změna o 1,5 procenta vyšší. Strany spojené koalicí Spolu si letos polepšily o čtyři procenta, tedy stejně jako před čtyřmi lety.

Reklama

Doporučované