Hlavní obsah

Babiš pro Seznam: Kandidáta na prezidenta nemám, ale dohoda se Zemanem v tom není

Andrej Babiš v exkluzivním rozhovoru pro Seznam mluví o prezidentské volbě.

 

Reklama

Martin Stropnický si jako případný kandidát hnutí ANO do přímé volby nestál v průzkumech špatně. O kandidatuře se ale jenom mluvilo.

Článek

Hnutí ANO se vzdalo možnosti postavit kandidáta do prezidentské volby, ale není prý za tím žádná politická taktika.

Říká to předseda hnutí Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam.

„Kandidát se nenašel,“ říká Babiš s tím, že ani ostatní politické strany kandidáta nemají.

Z politických stran, které se po říjnových volbách dostaly do Sněmovny, dosud chtěla postavit kandidáta do přímé volby pouze ODS, ale Jaroslav Kubera z osobních důvodů krátce po volbách účast stáhl.

V ANO dlouhé měsíce padalo v souvislosti s prezidentskou volbou jméno končícího ministra obrany a skoro jistě i člena nově stavěné Babišovy vlády Martina Stropnického. Hnutí ani Stropnický neříkali jasné ano, ale ani jasné ne.

Podle průzkumů, které pro Seznam exkluzivně připravuje společnost Median, přitom Stropnický nebyl pro přímou volbu úplně beznadějný případ.

Jak sestavuje svou vládu? Pusťte si první část rozhovoru s Andrejem Babišem:

Přes EET nejede vlak, říká Andrej Babiš v rozhovoru o ústupcích vůči případným koaličním partnerům.

Před rokem, kdy se o Stropnického možné kandidatuře začínalo mluvit, autoři průzkumu v komentáři pro jeho hypotetický duel s Milošem Zemanem ve 2. kole uvedli: „Hypotetický souboj proti ministrovi Martinu Stropnickému současný prezident těsně vyhrál. Díky známosti obou politiků si jen malá část respondentů nedokázala vybrat, koho by volila. Pokud by Stropnický oslovil většinu z nich a ostatní by hlasovali dle svojí deklarace, mohl by ztrátu na Miloše Zemana stáhnout.“

Andrej Babiš odmítá, že v případě jeho hnutí byly za nenasazením kandidáta vztahy s prezidentem, který už dal najevo, že při sestavování vlády svěří Babišovi i případný druhý pokus.

Jak Andrej Babiš prezidentské volby komentuje, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované