Hlavní obsah

Babiš se bude muset omlouvat, Pánek živě z Ukrajiny a další dějství hry o žalobu na prezidenta

Polední zprávy 9. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:20 – Andrej Babiš se musí písemně omluvit demonstrantce Janě Filipové. Tak rozhodl soud poté, co premiér veřejně prohlásil, že jsou za demonstrace lidé placeni. Podrobnosti doplnila redaktorka Seznamu Alžběta Kvitová, která si rozsudek byla poslechnout v soudní síni.

3:50 - Poslanci v ústavně-právním výboru v pátek projednají ústavní žalobu na prezidenta. Výbor má doporučit dolní komoře, jak se k návrhu postavit. Žalovat prezidenta pro hrubé porušení Ústavy navrhují senátoři, v Poslanecké sněmovně se návrh bude projednávat 26. září. Z výboru se přihlásila redaktorka Seznamu Nikola Zwrtková.

6:34 – Osm zraněných včetně jednoho dítěte si vyžádala nehoda vlaku s nákladním autem v pražské Uhříněvsi.

7:01 - Během dopoledne jednala komise pro spravedlivé důchody, na programu měla řešení nižších penzí pro lidi, kteří pečují o děti nebo své blízké. Už dříve se mluvilo například o tom, že by se jim penze nepočítala z jejich nízkého výdělku, ale z průměrné mzdy. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová věří, že komise téma uzavře, nicméně sama se jednání nezúčastnila, odjela na pracovní návštěvu do Středočeského kraje.

7:25 – Loňským přepadením čerpací stanice v Nelahozevsi na Mělnicku, při němž byla zastřelena čerpadlářka, se v pátek dál zabýval Krajský soud v Praze. Obžalobě čelí dva muži, jeden je souzený za vraždu a nedovolené ozbrojování, druhý kvůli loupeži. Padnout může i výjimečný trest.

7:47 – Už pět let trvá ozbrojený konflikt na Ukrajině. Humanitární pomoc potřebuje podle údajů OSN 3,5 milionu lidí. Chybí jim pitná i užitková voda, někteří mají omezený přístup ke službám, více než 100 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Podrobnosti doplnil Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni, který je nyní přímo Ukrajině.

„Upřesnil bych to. Tři a půl milionu lidí nepotřebuje humanitární pomoc ve smyslu jídla a vody. Ale jsou to lidé, jejichž životy jsou nějak pochroumány, poničeny. A potřebují podporu, aby se kvalita jejich života vrátila jakž takž zpět, jak byla před válkou,“ říká Pánek v rozhovoru pro Seznam. „Vlastní přímou humanitární pomoc potřebují k tomu, aby žily, aby nehladověly, aby to s blížící se zimou zvládly, statisíce lidí. Řekl bych půl milionu lidí, kteří jsou přímo závislí na konkrétní fyzické pomoci. A to je pořád strašné číslo.“

Jaká je situace na východě Ukrajiny? „Na jedné straně zůstávají desetitisíce, možná malé statisíce lidí v koridoru, který je poblíž linie kontaktu. Tak se tu po pěti letech nazývá původní frontová linie. A tam je život velmi těžký. Zůstali tam zejména starší lidé, chudí lidé, s menším vzděláním nebo zkušeností, kteří si ani neumí představit, že by odjeli žít někam, že by opustili svůj sad. Jsou to často zemědělci, lidé, kteří neumí jiný jazyk, pracovat s počítači. Ti jsou nejvíce ohrožení. A na druhé straně – té pod kontrolou vlády Ukrajiny – se mnohé mění. Opravují se cesty, je snaha obnovit práci vysokých škol, podporovat podnikání,“ doplnil Pánek.

13:13 – Zemřel bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Někdejšímu autoritářskému vládci bylo 95 let. O prezidentské křeslo přišel teprve před dvěma lety, kdy proti němu kromě lidí povstala i armáda. Mugabeho vláda přivedla zemi do velké krize – má rozvrácenou ekonomiku, sužuje ji nezaměstnanost a lidé nemají dostatek jídla.

15:05 - Začal největší veletrh spotřební elektroniky a moderních technologií v Evropě. Na místě je reportér Seznamu Pavel Cyprich. Co nového nás čeká v dalších pěti, deseti letech?

19:05 – Polední zprávy ze sportu.

Reklama

Doporučované