Hlavní obsah

Babiš si testoval cenu Agrofertu u Tvrdíkových Číňanů

Studio Seznam: Babiš si nechal „ocenit" Agrofert Číňany, komentuje reportér Seznamu Adam Junek.

 

Reklama

Ministr financí hledá cesty, jak vyhovět zákonu o střetu zájmů. Ten ho nutí zbavit se Agrofertu, pokud chce zůstat v politice.

Článek

Jak se zbavit Agrofertu a vyhovět tak zákonu o střetu zájmů, který dnes po prezidentském vetu opět schvaluje Poslanecká sněmovna?

Otázka, jíž se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zabývá již několik měsíců. Podle zjištění deníku Neovlivní.cz zvažoval i prodej svého koncernu zahrnujícího na dvě stovky firem do rukou čínských investorů. Konkrétně skupiny CEFC, která v Česku ovládá například fotbalovou Slavii nebo pivovary Lobkowicz.

„Babiš loni oslovil společnost CEFC, za niž veřejně vystupuje Jaroslav Tvrdík, a nabídl jí ve své firmě podíl,“ píše šéfredaktorka deníku Sabina Slonková.

Ministr šel přitom za mužem, jehož veřejně označuje za toho, kdo tahá za nitky kolem premiéra Bohuslava Sobotky - právníkem Radkem Pokorným, který CEFC poskytuje rozsáhlé právní služby. Nabídka pro Číňany měla znít, že investoři budou držet většinu akcií, Babiš si ovšem uchová vliv na rozhodování. Ve chvíli, kdy mělo dojít na podrobné zkoumání zdraví Babišova holdingu, tak zvané due dilligence, sám ministr z jednání vycouval.

„Není vyloučeno, že Babiš vůbec prodávat nechtěl, jen testoval cenu své firmy na trhu,“ píše Neovlivní.cz.

Aktuální varianta, jak Babiš naplní literu zákona, je, že všechny své firmy vloží do svěřeneckého fondu, kde je správa majetku plně oddělená od původního majitele. Nepůjde přitom jen o Agrofert, ale také například koncern SynBiol, který spravuje řadu lukrativních realitních investic nebo drží většinový podíl ve společnosti Hartenberg Holding. Tu Babiš vydával za investiční fond, který nezávisle na něm investuje do zdravotnického byznysu. Hartneberg, ačkoli strukturou fondu odpovídá, je ovšem klasickou dceřinou firmou Babišova holdingu SynBiol.

Fond Andreje Babiše je firma, která zákonu o střetu zájmu neunikne.Video: Adam Junek

Reklama

Doporučované