Hlavní obsah

Vynucená „operace Agrofert" zahrne i byznys, který si dal Babiš bokem

Zjištění Seznamu: do svěřenského fondu míří i Hartenberg

 

Reklama

Andreji Babišovi patří nejen Agrofert. Do svěřeneckého fondu pošle také svůj zdravotnický byznys, který spravuje vicepremiérův fond Hartenberg.

Článek

Andrej Babiš ještě v tomto týdnu oznámí obří majetkový přesun. Kvůli Lex Babiš - tedy novele zákona o střetu zájmů - musí poslat většinu vlastních firem alespoň formálně mimo svůj dosah. Podle informací Seznam Zprávy do takzvaného svěřeneckého fondu pošle nejen koncern Agrofert čítající přes 200 společností, ale také byznys, který dal před čtyřmi lety bokem, mimo hlavní strukturu Agrofertu. Řeč je o investičním fondu Hartenberg.

Hartenberg Babiš založil spolu s někdejším velmi úspěšným manažerem Penty Josefem Janovem. Fond s pomocí startovní injekce zhruba 200 milionů eur postupně vybudoval mimo jiné zdravotnickou větev Babišova impéria. Patří pod něj především kliniky asistované reprodukce.

Proslulý tweet, kterým Andrej Babiš oznamoval vstup do mediálního byznysu (Mafra, kterou koupil, patří dnes pod Agrofert):

Vicepremiér Babiš se původně sice vyjádřil, že Hartenberg prodá, ale nakonec se podle informací Seznamu rozhodl učinit s ním to samé co s Agrofertem - vložit ho do rukou správce svěřeneckého fondu, k jehož založení už Babišovi právníci podnikli první kroky.

Svěřenecký fond je možnost, jak naložit s majetkem, k níž se uchylují ve světě především velmi bohatí lidé. Své firmy vloží do fondu a formálně na ně už pak nemají vliv. Zisky rozděluje člověk, kterého vybere zakladatel fondu - v tomto případě tedy Andrej Babiš.

Klíčovou osobou svěřeneckého fondu, kde skončí klíčové části Babišova byznysu, bude správce. V tuto chvíli to vypadá, že se jím stane právník Alexej Bílek, muž, který je souputníkem Andreje Babiše už 25 let.

Druhou variantou je pak mladší právník Václav Knotek, kterého například Babiš nasadil i na politicky citlivou akci získání dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Lidé, kterým Andrej Babiš v byznysu nejvíc věří

Alexej Bílek

Člen představenstva Agrofertu a Babišův dvorní právník. Babišovi mimo jiné rozmlouval koupi mediálního domu Mafra. Jeden z možných kandidátů na správce svěřeneckého fondu.

Václav Knotek

Sice není členem představenstva, ale jako mladší z hlavní dvojice právníků postupně přebírá Bílkovu roli. Zastupuje Agrofert v mnoha firmách. Právně zajišťoval vznik farmy Čapí hnízdo nebo fondu Hartenberg, Babišovi je oddaný. I on je potencionálním kandidátem na správce svěřeneckého fondu.

Zbyněk Průša

Pravá ruka, předseda představenstva Agrofertu. Babiš mu absolutně důvěřuje, dokonce s ním konzultuje politiku a hnutí ANO.

Josef Mráz

Místopředseda představenstva Agrofertu. Má na starosti klíčové obory - dřevo a zemědělství. Řeší každodenní provozní problémy firmy.

Petra Procházková

Obětovala Agrofertu, kde je finanční šéfkou, svůj osobní život. Ve firmě ji provází pověst, že je schopná se při škrtání nákladů pohádat téměř o korunu.

Simona Sokolová

Manažerka zodpovědná v Agrofertu za mléko, bílé i červené maso. Jelikož přišla zvenčí z vlastního byznysu, nebyla u vzniku Agrofertu, má v představenstvu jiné postavení než ostatní.

Přesun do svěřeneckého fondu bude pro Agrofert i pro Babiše zcela nová situace. Babiš je zvyklý řídit byznys přímo - často prostřednictvím esemesek podřízeným manažerům. Zatímco u svěřeneckého fondu bude oficiálně tím, kdo rozhodne o krocích firem, právě správce.

Je však velmi pravděpodobné, že úzká vazba mezi Babišem a správcem dovolí vicepremiérovi zachovat si „dohled" nad svými někdejšími firmami.

Studio Seznam: Lex Babiš znovu ve sněmovně

Reklama

Doporučované