Hlavní obsah

Nenechám si zkazit 10 let práce, řekl Babiš. Jednu výjimku však nejspíš udělá

Foto: vlada.cz

Jaroslava Pokorná Jermanová a Andrej Babiš.

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ztratila nezpochybnitelnou podporu Andreje Babiše, ale to neznamená, že se jí předseda pro podzimní volby zbaví.

Článek

Do rozhodnutí, kdo povede hnutí ANO jako lídr do krajských voleb ve středních Čechách, zbývají dva týdny, a dosavadní hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová nemá kvůli svým přešlapům ve funkci jistotu, že to bude právě ona.

Andrej Babiš se sice vyhýbá odpovědi na otázku, zda s Pokornou Jermanovu stále počítá, ale je zřejmé, že jeho nezpochybnitelnou podporu ztratila.

Po posledním přešlapu, kdy hejtmanka poslala policii na řadovou záchranářku Veroniku Brožovou kvůli tomu, že si na kraj stěžovala, Babiš svou nespokojenost vyslovil nahlas.

Pro deník Právo ale řekl, že hejtmanka předvedla „nonsens“ a že nechápe, jak ji takový nesmysl mohl napadnout.

A přece to podle zjištění Seznam Zpráv neznamená, že by už Babiš Pokornou Jermanovou odepsal. Podle několika zdrojů obeznámených se situací je to proto, že za ni nemá náhradu, o níž by byl přesvědčen, že může dosáhnout lepší výsledek než aférami stíhaná místopředsedkyně jeho hnutí ANO.

I proto nejspíš Andrej Babiš ve zmíněném rozhovoru na otázku, zda nepřišel čas ji v čele středočeské kandidátky vyměnit, uvedl, že je předčasné o tom mluvit a že se o tom rozhodne na konci června, až bude kandidátky schvalovat širší vedení ANO.

Že kandidatura Pokorné Jermanové je přes Babišovu kritiku spíše pravděpodobná, napovídá odpověď prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„Hnutí ANO nehledá novou jedničku ve středních Čechách. Jarka Jermanová má moji podporu, ve středních Čechách odvedla spoustu práce,“ napsal Seznam Zprávám ještě než vyšel v Právu Babišův rozhovor. Ale i v reakci na něj Faltýnek potvrdil, že Pokorná Jermanová jeho podporu má.

Sama hejtmanka pak pro Seznam Zprávy uvedla, že s Andrejem Babišem o případné změně lídra ve středních Čechách dosud nemluvila. Ani před rozhovorem ani po něm.

„Kraj má historicky nejlepší výsledky a za těmi si stojím. Kolegové z kandidátky a mnoho dalších z hnutí mi vyjádřili podporu, které si moc vážím,“ řekla hejtmanka Seznam Zprávám po zasedání středočeského předsednictva hnutí ANO, které se konalo minulý čtvrtek.

Odpovědi na otázku, zda si je jistá předsedovou podporou, se však už vyhnula.

Šiřší vedení hnutí ANO bude schvalovat krajské kandidátky 25. června. Podle stranických regulí má značnou volnost je upravovat, tedy třeba i kandidáty měnit. Podle informací Seznam Zpráv dokonce Babišovi spolupracovníci probírali možnosti, kým Pokornou Jermanovou nahradit, příhodného kandidáta ale nenašli.

Z toho, co Seznam Zprávy kolem pozice středočeské hejtmanky zjistily, existuje trojí vysvětlení, proč je v současnosti nenahraditelná. Alespoň zatím.

Na rozdíl od jihomoravského ANO, kde Andrej Babiš řeší rozkol radikálním návrhem zrušit organizaci v Brně, nejsou ve středních Čechách žádné soupeřící frakce. Pokorná Jermanová v regionu nemá žádné vnitrostranické oponenty a nevyrostla vedle ní žádná výraznější osobnost, která by zároveň měla hejtmanské ambice.

Nejznámějšími středočeskými poslanci jsou vedle samotného předsedy hnutí Babiše například Milan Hnilička, ten ale již řídí sportovní agenturu, nebo Stanislav Berkovec, jenže ten nyní ve sněmovně spíše vysvětluje své postupy kolem voleb do Rady České televize nebo Českého rozhlasu.

Alternativní lídr není ani na kandidátce, kterou už středočeská organizace navrhla. Dvojkou za Pokornou Jermanovou je tu viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková, která je dle svých vyjádření Pokorné Jermanové naprosto loajální. „Kdybych za ní nestála, tak nejsem na kandidátce,“ říká s tím, že od Babiše, ani od někoho jiného nabídku na post lídra nedostala.

Jako k Pokorné Jermanové loajálního popisují zdroje Seznam Zpráv i další významnou figuru středočeského ANO - krajského náměstka pro finance Gabriela Kovácse, kterého považují v dobrém slova smyslu za schopného i jeho političtí oponenti na hejtmanství. I on Seznam Zprávám řekl, že jej nikdo s nabídkou lídrovství nekontaktoval. „Pokud by se tak stalo, nabídku odmítnu,“ uvedl s tím, že Pokorná Jermanová má jeho podporu.

Ve prospěch Jermanové vedle toho hovoří i zkušenosti hnutí z posledních let.

„Podívejte se, jak vypadaly všechny podobné intervence,“ připomíná vysoce postavený člen hnutí ANO příběh pražské kandidátky hnutí ANO z roku 2018, která skončila fiaskem. Tehdy se nevědělo, zda bude mandát obhajovat primátorka Adriana Krnáčová, a když se stáhla, Babiš vyměnil hnutím zvoleného lídra (Patrika Nachera) za svého (Petra Stuchlíka) a ANO ve volbách přes masivní kampaň v Praze propadlo.

Druhý příběh pak hraje k dobru Pokorné Jermanové. Jako jediná ze čtyř hejtmanů, kteří byli zvoleni do sněmovny, se totiž po volbách 2017 vzdala poslaneckého mandátu, přestože získala vysoký počet preferenčních hlasů (nejvíce hned po Babišovi).

„Jermanová drží slovo,“ říká k tomu zdroj.

Jaroslavu Pokornou Jermanovou pak pronásleduje ještě jeden příběh, a to události kolem sestavování vládní koalice po minulých krajských volbách v roce 2016. Tehdy ANO volby těsně vyhrálo před Starosty. Babiš ale řekl, že místo jeho místopředsedkyně by měl být hejtmanem lídr Starostů Vít Rakušan. Pokorná Jermanová se vzepřela a místo hejtmanky před Babišem uhájila.

Reklama

Doporučované