Hlavní obsah

Babiš slibuje učitelům 45 tisíc měsíčně, ale asi to neřekl svým poslancům

Učitelka Jana Netřebová z pražské Základní školy Antonína Čermáka vysvětluje, proč slibům o vyšších platech moc nevěří.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Dnes platí: čím víc žáků ve třídě, tím vyšší plat. Učitel ve Zlínském kraji proto bere o 2500 korun méně než v Libereckém, kde mají nejvíc studentů.

Článek

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na billboardech slibuje, že průměrný plat učitele do čtyř let vzroste na 45 tisíc korun měsíčně. To je téměř o 15 tisíc korun víc než dnes.

Problém je, že se v Parlamentu zasekla reforma regionálního školství, která měla ke zvýšení učitelských platů také přispět. Právě poslanci Babišova hnutí ANO ve sněmovním školském výboru hlasovali pro odklad reformy o dva roky.

Samotní učitelé, když slyší o jejím dalším odkladu, proto už každou vládou opakovaným slibům o růstu platů příliš nevěří. A mnozí z nich odcházejí za vyšším výdělkem třeba za pokladnu do supermarketu, kde naopak příjmy prudce rostou.

Učitelé jsou ke slibům politických stran skeptičtí. „Slibů o zvýšení platů jsme už za několik let a od několika vlád slyšeli hodně. Dnes je situace ale hodně vážná, protože chybějí učitelé, kteří odcházejí ze školství a noví nepřicházejí,“ říká učitelka Jana Netřebová z pražské Základní školy Antonína Čermáka.

Kdyby vláda i teď bez reformy zvýšila učitelům tarify, v některých krajích by si kantoři moc nepolepšili. Nejhůře jsou na tom ve Zlínském kraji, kde berou o dva a půl tisíce méně než v Libereckém, kde zas mají nejvyšší příjmy.

Rozdíly jsou dané místními specifiky - právě ve Zlínském kraji mají například nejvíce základních uměleckých škol (chodí do nich třetina dětí, což je nejvíc v zemi) a také hodně malotřídek. A protože dnes je školství financováno v režimu „peníze na žáka“, nejvíc vydělávají tam, kde mají hodně dětí ve třídách.

Reforma regionálního školství by právě toto měla změnit.

„Andrej Babiš mává čísly, jak zvýší platy, ale poslanci jeho hnutí podpořili ve Sněmovně odklad reformy,“ zlobí se šéf hnutí STAN Petr Gazdík.Video: Václav Dolejší

Reklama

Doporučované