Hlavní obsah

Babiš vs. Šídlo: Je to účelovka? Anebo bude šéf ANO první stíhaný premiér v historii?

Co říká Andrej Babiš a jak tomu rozumí Jindřich Šídlo?

 

Reklama

Favorita voleb a předsedu hnutí ANO dostali do rukou jeho kolegové politici. Rozhodují, zda ho vydat k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

Článek

Imunitní a mandátový výbor podle očekávání doporučil ve středu Sněmovně, aby vydala Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka, předsedu poslaneckého klubu ANO, policii. Přesněji: Aby otevřela policii možnost stíhat oba muže spolu s dalšími lidmi kvůli podezření z dotačního podvodu.

Andrej Babiš ve středu, okamžitě po skončení slyšení, před poslanci výboru řekl, že kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná a účelová. Podle něj má sloužit jen k tomu, aby srazila preference hnutí ANO, favorita říjnových voleb do Sněmovny. „Čapí hnízdo je kauza o budoucnosti této země, abych byl znevěrohodněn, aby naše hnutí ztratilo preference a příští vláda byla za každou cenu poskládána bez Babiše. O tom jsem přesvědčen,“ uvedl.

Babišův i Faltýnkův projev jsme vysílali v přímém přenosu, stejně jako následný komentář k celé kauze od Jindřicha Šídla, šéfreportéra Seznam Zpráv.

Pusťte si ho v tomto videu:

Výbor Sněmovny jednal o případu Andreje Babiše.Video: Pavlína Kosová

Celý případ nyní dostanou do rukou poslanci. Ve středu 6. září začnou jednat o vydání obou politiků.

Tají něco policie?

V žádosti o vydání k policejnímu stíhání jsou podle šéfa ANO pouze domněnky, zkreslené informace a fabulace. Faltýnek dokonce uvedl, že žádost účelově zatajuje zásadní důkazy, které vyvracejí konstrukci kauzy.

Babiš ani Faltýnek nepožádali výbor, aby doporučil jejich vydání policii. Ani jeden z nich neuvažuje o tom, že by se vzdal kandidatury v říjnových volbách do Sněmovny.

Babiš dodal, že nepochybuje o tom, že stávající složení výboru doporučí Sněmovně jeho a Faltýnkovo vydání. Před výborem hovořil zhruba 45 minut stejně jako Faltýnek, který vypovídal po něm.

Co je kauza Čapí hnízdo

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který Babiš tehdy vlastnil. Poté změnila formu vlastnictví a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Sněmovní organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Reklama

Doporučované