Hlavní obsah

Babiš vyhověl zákonu, formálně se zbavil Agrofertu

Andrej Babiš se formálně zbavil Agrofertu, svůj majetek převedl hned do dvou svěřenských fondů.Video: Adam Junek, Anita Baselová

 

Reklama

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes přestal být oficiálním vlastníkem Agrofertu, skupiny firem, jež jsou mimo jiné v Česku pátým největším zaměstnavatelem.

Článek

Souběžně se zbavil také koncernu SynBiol, pod nímž měl zaparkován svůj investiční fond Hartenberg, přes který nakupoval zdravotnická zařízení či lukrativní nemovitosti.

Babiš tak přestal mít přímou kontrolu nad - v součtu - více než dvěma stovkami firem. I nad tím, jak se budou dělit zisky těchto společností.

Majetkový přesun takového rozsahu je něčím zcela výjimečným. Babiš k němu byl dotlačen změnou zákona o střetu zájmů, který zapovídá členům vlády, aby se jejich firmy ucházely o veřejné peníze.

Dva fondy

Podle Babišova vyjádření pro Českou televizi nakonec své byznysové aktivity převedl hned do dvou svěřenských fondů. Spravovat je budou blízcí spolupracovníci miliardáře - Zbyněk Průša a Alexej Bílek. Dohled nad správci fondů bude vykonávat tříčlenná rada - její členkou je i Babišova partnerka Monika.

„Dnes jsem podepsal u notáře převod 90 procent akcií Agrofertu a 100 procent koncernu SynBiol do jednoho fondu a deseti procent Agrofertu do druhého fondu," uvedl Babiš. K rozdělení na dvě struktury došlo prý na radu právníků, aby byla možná kontrola správců jeho majetku navzájem.

Takzvaným obmyšleným čili tím, kdo má v konečném důsledku ze správy svěřeného majetku profitovat, je sám šéf hnutí ANO. „Nebude mi po dobu svěření majetku do fondů vyplácen žádný zisk. Je tam možnost, že ve chvíli, kdy nebudu v politice, nebo zákon o střetu zájmů jiným způsobem přestane platit, tak mohu získat akcie zpět do svého držení," vysvětlil Babiš.

Ve studiu Seznam Zprávy (video níže) jsme před pár dny přinesli detaily o vlastnické změně v Agrofertu, o fungování svěřenských fondů i o tom, jak významnou společností Agrofert v rámci tuzemské ekonomiky je.

Studio Seznam k majetku Andreje Babiše a jak s ním miliardář naloží.

Poslanci hnutí ANO a také prezident Miloš Zeman se hodlají kvůli zákonu o střetu zájmů obrátit na Ústavní soud, protože podle nich omezuje miliardářova práva na vlastnictví majetku.

Podrobnosti k žalobě, kterou podá hnutí ANO, pro Seznam popsal poslanec Radek Vondráček.

Právní expert ANO Radek Vondráček: Projednání ústavní stížnosti na lex Babiš může trvat i rok.

Svěřenský fond je relativně nový instrument, s nímž od 1. ledna roku 2014 jako s možností správy majetku počítá nový občanský zákoník. Ve světě se používá často proto, když velmi movití lidé chtějí zajistit svůj majetek pro děti, ale s určitými podmínkami. Lidově řečeno: Svěřenský fond nastavenými pravidly může děti miliardářů doživotně zabezpečit, ale neumožní jim majetek „rozházet".

Reklama

Doporučované