Hlavní obsah

ANO zastavilo dvouměsíční pád, Piráti dál stoupají. ČSSD se propadá

Foto: Median

Volební model společnosti Median.

Reklama

Společnost Median zveřejnila volební model preferencí pro volby do Poslanecké sněmovny. Model odhaduje, jak by dopadly volby, pokud by se konaly v srpnu 2019.

Článek

ANO získalo ve volebním modelu společnosti Median 29,5 %, což je o jeden procentní bod více než v červenci. Hnutí tak zastavilo dva měsíce trvající mírný pokles preferencí. Naopak druhá vládní strana se pohybuje na hraně pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny, ČSSD by podpořilo 6,5 % voličů. Také KSČM, s jejíž podporou koalice vládne, zaznamenala pouhých 6 %. Model přitom počítá s odchylkou až 1,5 procenta u menších stran a až 3 procent u stran s vyšším ziskem.

Vzestupný trend naopak potvrdila Pirátská strana, které se navíc podařilo udržet před celkově třetí ODS. Piráti by se ziskem 14,5 % udrželi pozici nejsilnější opoziční strany. ODS oproti červencovému modelu posílila o půl procentního bodu na 13 %.

Foto: Median

Vývoj volebního modelu společnosti Median.

SPD Tomia Okamury by získala o půl procentního bodu méně než v červenci, a to 8,5 %. Oproti posledním volbám tak zaznamenala mírnou ztrátu.

KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 oproti červenci oslabili. TOP 09 by získala 5,5 %, STAN a KDU-ČSL hraničních 5 %. Všechny tři strany mají podobnou naději na vstup do Sněmovny.

Čerstvě založená Trikolóra Václava Klause mladšího zaznamenala 2 % preferencí. Podobné procento voličů by podpořilo i Zelené.

Výzkum probíhal v období od 27. července do 26. srpna osobním dotazováním v domácnostech v kombinaci s online dotazováním. Celkem se ho zúčastnilo 1 081 respondentů.

Reklama

Doporučované