Hlavní obsah

Babiš by měl vyřešit svůj střet zájmů, shodli se evropští poslanci

Přenos ze zasedání vlivného výboru Evropského parlamentu.Video: Evropský parlament

 

Reklama

aktualizováno •

Buď odstupte z premiérské funkce, nebo prodejte svůj byznys, tak zní závěry kontrolní mise europoslanců, o nichž debatoval vlivný výbor.

Článek

Členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu dopoledne diskutovali o zprávě z únorové mise v Česku zaměřené na střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Návrh textu zprávy vyzývá Babiše, aby se zbavil podniků ve svěřenských fondech, nebo odstoupil z funkce, pokud se jeho střet zájmů potvrdí.

České úřady by podle europoslanců kontrolního výboru Evropského parlamentu měly řešit trvající střet zájmů premiéra Andreje Babiše, jenž má stále vliv na holding Agrofert a inkasuje peníze z fondů Evropské unie. V nezávazných doporučeních výbor vyzval premiéra, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže.

Kromě toho poslanci navrhují, aby se český premiér neúčtastnil klíčových jednání o unijním rozpočtu, dokud se jeho střet zájmů nevyřeší. Přitom právě nastavení evropských fondů bude i pro řešení aktuální koronavirové krize klíčové.

Premiér Andrej Babiš po jednání výboru zopakoval své stanovisko, že žádný střet zájmů nemá a že vyhověl novelizované podobě českého zákona o střetu zájmů. „A dál to nechci komentovat, protože se bojím, že bych se musel následně omlouvat za ten komentář,“ uvedl.

Po čtvrtečním projednání by se zpráva měla dostat na stůl Evropské komisi nebo Evropskému úřadu pro boj s podvody (OLAF). Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského se chce s jejími závěry seznámit také Evropský účetní dvůr nebo nejvyšší kontrolní úřady několika zemí EU, například z Německa.

Ještě během května by mohl přijít na řadu také další „babišovský“ materiál. Jde o kritickou rezoluci k obnovenému trestnímu stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo, v níž je Babiš obviněn z podvodného sjednání evropské dotace. Plénum Evropského parlamentu mělo o materiálu jednat už v březnu, kvůli koronaviru a omezením společných zasedání se ale tento bod odložil.

Reklama

Doporučované