Hlavní obsah

Babišův manuál pro občany: Jak se chovat v době hrozby koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Česká televize

Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš ještě před nedělní velkou tiskovou konferencí všech zainteresovaných na pražském letišti vydal na svém facebookovém profilu sadu doporučení pro občany, jak se chovat v době, kdy Asie bojuje s nebezpečným koronavirem a hrozí jeho rozšíření po celém světě.

Článek

„Co bych poprosil, abyste dělali v tuto chvíli,“ oslovil premiér občany a přidal seznam konkrétních rad a doporučení. Seznam Zprávy přinášejí premiérův „manuál pro občany“ v původním znění jako dokument. „Při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál),“ zní například jedno z konkrétních doporučení.

KORONAVIRUS. Důležitá zpráva, všichni si ji prosím přečtěte a šiřte ji dál.

Důležité je i to, aby se sami občané chránili tak, jak se i při jiných respiračních onemocněních preventivně chránit doporučuje. Zároveň jsme v chřipkovém období, takže platí stejná pravidla jak pro chřipku. To znamená!!!

Vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní.

Dodržovat základní hygienická pravidla.

Používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí.

Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál).

Samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.

Pro ty, kdo cestují:

Pokud se u někoho před či během letu objeví příznaky respiračního onemocnění, měl by okamžitě informovat palubní personál.

Na letišti mohou lidé kontaktovat stálou lékařskou službu.

Pokud jsme z cest již doma a máme podezření na respirační onemocnění, je třeba neprodleně kontaktovat svého lékaře.

Pro Ministerstvo zdravotnictví je zcela zásadní v této chvíli konstantní komunikace jak mezi mezinárodními organizacemi, tak mezi jednotlivými státy EU (spolupráce se např. ukazuje při dohodě s Francií o nabídce evakuace pro české studenty ve Wu-chanu).

Situaci systematicky a nepřetržitě monitorujeme a jsme v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

WHO zatím nevyhlásila globální stav světové nouze, nicméně vydala jasná doporučení pro země mimo ohniska viru (tedy i EU).

Zdroj: facebookový profil Andreje Babiše

Doporučované