Hlavní obsah

Babišovi lidé nastavili nové překážky, aby ředitel VZP dostal výroční odměnu

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Reklama

Zdeněk Kabátek dostal za loňský rok odměnu 1,2 milionu korun. Teď pro něj bude těžší takové peníze získat.

Článek

Ředitel největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek může ke svému platu ve výši 225 tisíc korun měsíčně dostat jednou za rok mimořádnou odměnu. Ta může vyrůst až 1,35 milionu korun.

Jenže pro Kabátka bude nyní těžší na tyto peníze dosáhnout.

Správní rada VZP, kterou ovládají lidé nominovaní hnutím ANO a vládou premiéra v demisi Andreje Babiše, mu totiž v pondělí schválila nová kritéria.

Pro bylo dvacet členů rady. Z nich osmnáct zastupuje právě hnutí ANO a Babišovu vládu.

Hnutí ANO ovládlo největší tuzemskou pojišťovnu:

Video: Nohl Radek

Kabátek podle dokumentu, jejž správní rada schválila a který Seznam získal, dostal čtyři úkoly a teprve podle jejich splnění bude známa výše odměny.

Téměř polovina ředitelova ročního bonusu závisí na tom, jestli splní strategické cíle VZP. Jde třeba o budování nového informačního systému.

VZP musí také udržet nebo dokonce zvýšit počet svých pojištěnců. Což se jí ale dlouhodobě nedaří a jejich počet spíše ubývá.

Z jedné čtvrtiny pak odměna ředitele závisí na tom, jak se bude pojišťovně finančně dařit. Nebo zda se nezvýší výše pohledávek.

Kabátek pak dostane odměnu také podle toho, jestli se VZP podaří zvýšit počet praktických nebo zubních lékařů. A také je pro výši jeho odměny důležité, aby vzrostl počet lůžek následné péče.

Změny byly schváleny podle požadavků zástupců ministerstva zdravotnictví ve správní radě.

„Přejdeme tak situacím uplynulých let, kdy odměna byla schválena na základě obecných kritérií, u kterých se členové správní rady hádali, zda byla splněna,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel. Ten je také za ministerstvo ve správní radě VZP.

Zástupci ODS a Pirátů, již se zdrželi nebo hlasovali proti, schválené podmínky kritizovali.

„Preferoval bych, kdyby se kritéria více opírala zejména o výsledky hospodaření a počet pojištěnců, který odrazí jejich spokojenost s pojišťovnou,“ uvedl zástupce ODS ve správní radě Petr Zimmermann.

„Bohužel zájem vlády zvítězil nad zájmy pojištěnců VZP,“ tvrdí Zdeněk Hřib, který sedí ve správní radě za Piráty.

Reklama

Doporučované