Hlavní obsah

Babišovi už nevěříme, řekli komunisté. A na středu plánují rozvod s ANO

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Toleranční patent mezi komunisty a ANO by se měl rozseknout už ve středu. Státní komerční bankou je Andrej Babiš nepřesvědčil, lepší a hlavně reálný slib z jeho strany už neočekávají.

Článek

Komunisté chtějí přestat tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD už příští středu. Pokus Andreje Babiš udržet je na své straně návrhem na vznik státní banky je nepřesvědčil.

K ukončení toleranční dohody vyzvalo předsedu i širší vedení strany.

„Ústřední výbor řekl svůj názor jasně, 80 procent hlasů bylo pro ukončení tolerance,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš, podle nějž byla hlavně nabourána důvěra mezi oběma stranami.

„Nevěřím, že by se navrátily miliardy do vládních rezerv, nevěřím ani v nic jiného,“ řekl na dotaz, zda ještě existuje něco, co by hnutí ANO mohlo nabídnout, aby rozhodnutí komunistů zviklalo. Podle Dolejše je čas na „rozvod“.

Dokument navrhující vznik státní komerční banky předal Andrej Babiš komunistům ve středu. Předseda KSČM Vojtěch Filip však dokument považuje za nedostatečně přesvědčivý pro pokračování spolupráce.

„Podle mého názoru s těmito návrhy přišlo ANO pozdě. Čekali jsme dlouho a i z předložených materiálů vyplývá, že tyto body již splněny být nemohou. Takže z mého pohledu jsem pro ukončení tolerance,“ napsala Seznam Zprávám poslankyně a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

„Předložený návrh jsem neviděl, ale podle pana předsedy je to ze strany předsedy ANO nereálný návrh,“ uvedl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Narážel tím na fakt, že vytvořit slibovanou banku ještě v tomto volebním období je nemožné.

Na „rozvod“ s komunisty se premiéra Andreje Babiše novináři zeptali při ranní tiskové konferenci na otevření očkovacího centra, na otázku ale nereagoval. Seznam Zprávy oslovily premiéra s žádostí o reakci ještě jednou, dotazy ale nechal bez odpovědi.

Může tedy s odstoupením komunistů od tolerančního patentu padnout vláda, nebo dojít k rozpuštění Sněmovny? „Nevidím k tomu důvod, hlavně v této době, kdy už je vyhlášený termín řádných voleb a jsme na cestě k novému volebnímu zákonu. Těch pět měsíců vláda má dotáhnout do konce,“ míní Dolejš, podle nějž si menšinová vláda bude muset do konce volebního období určit priority, které chce ještě prosadit, a u nich si vyjednat hlasy na jejich podporu.

Při dohodovacím řízení, které se tento týden přerušilo, se zástupci obou stran shodli, že vláda plní zhruba tři pětiny závazků vůči KSČM. Komunisté dohodovací řízení vyvolali poté, co vláda na konci března poslala Ministerstvu obrany zbývající částku z 10 miliard, které si komunisté vymínili mít v rozpočtové rezervě.

Jen díky tomu, že vláda uložila 10 miliard z obrany do rozpočtové rezervy, poslanci KSČM pomohli kabinetu prohlasovat rozpočet na letošní rok. Vláda však miliardy armádě postupně vrátila. Komunistům se nelíbí ani postup vlády při snahách o dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Doporučované