Hlavní obsah

Babišovo hnutí ANO brutálně posiluje. Nebo také ne, záleží na průzkumu

Volební model Kantaru pro Českou televizi.

Reklama

Průzkumy se rozcházejí, zda sílí podpora pro Václava Klause mladšího a jeho Trikolóru.

Článek

Volby by i v listopadu vyhrálo hnutí ANO se značným náskokem před Piráty a ODS. V porovnání s říjnem mírně oslabily levicové KSČM a ČSSD, ale i hnutí Trikolóra. Hranici pro vstup do dolní komory by překročilo podle volebního modelu agentury STEM osm uskupení. Vzrostla podpora hnutí STAN, které by se dostalo do Sněmovny.

Hnutí ANO by v listopadu získalo 34,9 procenta hlasů, meziměsíčně o 1,8 procentního bodu více. Piráti si o něco pohoršili na 10,9 procenta. Navzdory tomu by dosáhli o 0,3 procentního bodu lepšího výsledku než třetí ODS.

Hnutí SPD by dostalo 9,1 procenta hlasů, v porovnání s říjnem o 1,6 procentního bodu víc. Růst zisku z 4,3 procenta na listopadových 7,2 procenta zaznamenalo hnutí STAN.

Komunisté by získali 7,1 procenta hlasů, v říjnu na tom byli o 1,3 procentního bodu lépe. ČSSD by dalo hlas 6,4 procenta voličů. Lidovci by se udrželi ve Sněmovně se ziskem 5,5 procenta.

O 0,7 procentního bodu na 3,7 procenta klesla v listopadu TOP 09. Trikolóra poslance Václava Klause se propadla z říjnových 4,2 procenta hlasů na 1,9 procenta.

Statistická chyba průzkumu je zhruba dva procentní body u menších stran a cca tři procentní body u větších. Průzkum se uskutečnil od 14. do 26. listopadu mezi 1 111 lidmi.

Oproti tomu nedělní průzkum Kantaru pro Českou televizi věštil jiné rozložení sil.

Hnutí ANO ztratilo v listopadovém volebním modelu od posledního zkoumání tři procentní body, ve volbách do Sněmovny by strana Andreje Babiše získala 28,5 procenta. Pohoršili si také Piráti, kterým model přisuzuje 13,5 procenta, tedy výsledek o 3,5 procentního bodu horší než v říjnu.

Druhou nejsilnější stranou by podle průzkumu byla ODS se 14,5 procenta. Do Sněmovny by se dostali také STAN (6,5 procenta), SPD (6,5 procenta), Trikolóra (6,5 procenta), ČSSD (6 procent), TOP 09 (5,5 procenta) a KSČM (5 procent). Lidovci by s výsledkem 4,5 procenta skončili mimo dolní komoru parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované