Hlavní obsah

Babišovo stíhání virus nezabrzdil. Kauza Čapí hnízdo běží dál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš vždy označoval případ Čapí hnízdo za „politickou kauzu“ a odmítal, že by byl porušen zákon.

Reklama

Omezení, která s sebou přinesla opatření proti šíření koronavirové nemoci covid-19, patrně nijak vážně nezkomplikovala trestní stíhání českého premiéra ve známé dotační kauze.

Článek

Skutečnost, že předseda vlády Andrej Babiš je stále obviněný z dotačního podvodu, upadla během uplynulých vypjatých týdnů do přechodného zapomnění. Jak ale ověřily Seznam Zprávy, stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo pokračuje bez ohledu na boj s koronavirem.

„Konkrétní informace stran dopadu pandemie na řízení mi nejsou známy. Lze předpokládat, že jsou realizovány veškeré úkony tak, aby bylo předcházeno šíření covid-19,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

To znamená, že policejní vyšetřovatelé dál pracují hlavně na doplnění důkazů, které shromáždili už dříve.

„Policejní orgán provádí doplnění vyšetřování v rámci plánu stanoveného státním zástupcem, a to při zohlednění pokynu nejvyššího státního zástupce,“ doplnil mluvčí pražského státního zastupitelství.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který dozoruje vyšetřování, loni po více než třech letech stíhání Babiše a dalších lidí v kauze Čapí hnízdo zastavil. Jeho rozhodnutí ale částečně zvrátil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten sice souhlasil s tím, že v případě Babišových příbuzných je obvinění bezpředmětné, u Babiše a jeho bývalé poradkyně Jany Mayerové ale nařídil obnovit vyšetřování.

V případu jde o podezření z podvodného sjednání padesátimilionové dotace pro kongresové a rekreační centrum Farma Čapí hnízdo. Tato firma vystupovala před více než deseti lety jako nezávislý malý podnik, aby měla na zmíněnou dotaci nárok. Podle vyšetřovatelů ale fakticky patřila do skupiny podniků, které Babiš tehdy napřímo vlastnil.

Souběžně s trestním stíháním se jiná policejní skupina dále zabývá také transakcemi, při kterých firmy Babišova Agrofertu platily Čapímu hnízdu za reklamní služby. „Věc se nachází ve fázi prověřování,“ uvedl mluvčí Cimbala.

V tomto případě existuje podezření, že fakticky nešlo o skutečné plnění reklamních smluv, ale spíše o jakousi finanční výpomoc farmě, která by jinak nemohla vykázat potřebné příjmy. Zaplacené částky si firmy z Agrofertu zahrnuly do nákladů a ve finále zaplatily méně na dani z příjmů, než kdyby za reklamu nezaplatily. Ve výsledku mohlo jít o daňový podvod.

Reklama

Doporučované