Hlavní obsah

Babišovy výroky o zdanění bank zahýbaly výrazně pražskou burzou

Na obrázku: vývoj obchodů na pražské burze v pondělí 29. 4. 2019. Nejen pondělní obchodování jsme hodnotili s analytikem Capitalinked Radimem Dohnalem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes nadvakrát reagovala na slova Andreje Babiše. Investoři nejdřív své akcie vyprodávali, aby je pak zase začali nakupovat. Obchody hýbala slova premiéra o zdanění bank.

Článek

Pražskou burzu táhl dolů finanční sektor. Investoři vyprodávali své akcie, protože se obávali možného zavedení sektorové daně pro banky, pojišťovny a mobilní operátory, o kterém začal mluvit v neděli premiér Andrej Babiš v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Ještě v pondělí odpoledne vzal ovšem Babiš svoje tvrzení zpět a oznámil, že s daní nepočítá. Ztrátové tituly začaly od té chvíle svůj výkyv korigovat. Přesto nakonec pražský index výrazně oslabil. Odepsal 1,95 procenta na 1 070,23 bodu.

Vysoká díky tomu byla i aktivita obchodů. Jejich celkový objem přesáhl 1,2 miliardy korun, což je více než dvojnásobek průměru. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Všechno ven! Všechno sem!

Česká televize v neděli uvedla, že Babiš změnil na sektorovou daň názor a je ochotný o jejím zavedení s koaliční ČSSD diskutovat. Lidovým novinám ale v pondělí odpoledne premiér řekl, že jeho vyjádření bylo překroucené a daň zavádět nechce. Trh poté otočil a podstatnou část dnešních ztrát smazal.

Nejhůře dnes dopadla Moneta Money Bank, která klesla o 7,66 procenta na 72,95 Kč. „Což ale bylo hlavně důsledkem toho, že se dnes akcie obchodovaly poprvé bez nároku na dividendu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Cenné papíry Komerční banky zlevnily o 4,06 procenta na 863,50 Kč. Erste Bank si pohoršila o 0,99 procenta na 923,80 Kč a pojišťovna VIG o 0,24 procenta na 627,50 Kč.

Sektorová daň se měla týkat také pojišťoven a operátorů

Spekulace o zavedení daně stojí i za poklesem akcií operátora O2, které zavřely se ztrátou 1,79 procenta na 247,50 Kč. „S poklesem trhu se svezl i ČEZ (-1,03 %) a tentokrát k tomu nebyl potřeba ani zvýšený objem obchodů,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek.

V zisku dnes na pražském trhu skončily pouze dva z hlavních titulů. Technologická společnost Avast posílila o 1,12 procenta na 90,50 Kč a mediální CME o 0,11 procenta na 92,10 Kč.

Reklama

Doporučované