Hlavní obsah

Babišův kandidát na primátora dosud nikde neuspěl. Na podzim to chce změnit

Večerní zprávy o nedělním celostátním sněmu hnutí ANO. Došlo i na Petra Stuchlíka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Stuchlík neztrácí zájem o to stát se vlivnou postavou hnutí ANO. Poté, co mu nevyšly loňské komunální volby ani vnitřní hlasování do předsednictva strany, je jeho dalším cílem volba pražského vedení.

Článek

Za osm měsíců své politické kariéry dosáhl jediného pevného bodu – totiž toho, že se stal členem hnutí ANO. Petr Stuchlík v minulých měsících nejprve neuspěl v komunálních volbách jako kandidát ANO na pražského primátora, pak mu nevyšel plán stát se na únorovém sněmu členem předsednictva hnutí. Ale letos v říjnu – za dalších osm měsíců – by chtěl uspět ve volbách do vedení pražské organizace.

Snaha prosadit se do celostátního vedení ANO Stuchlíkovi nevyšla proto, že pozdě požádal o členství v hnutí a nezískal do volby žádnou nominaci.

„Jsem v nelibosti stranického aparátu v Praze. Jsem přesvědčený o tom, že mi kandidaturu ztěžují. Jsem pro ně nová tvář, kterou neznají, neví, co od ní čekat a nemají k ní důvěru,“ řekl Seznamu po víkendovém sněmu.

Skupina, která si uzurpovala moc

Petr Stuchlík vstoupil do politiky zásahem předsedy ANO Andreje Babiše. Ten loni v létě před komunálními volbami vstoupil do pražské komunální kandidátky, kterou si v primárkách zvolili sami členové hnutí, a jmenoval Stuhlíka lídrem ANO pro pražské volby.

I proto dosud nejsou vztahy mezi Stuchlíkem a dalšími politiky ANO v Praze dobré.

Krátce před víkendovým sněmem ANO server iDnes.cz citoval Stuchlíkovo vyjádření, v němž jmenovitě uvedl ty, kteří si ho v pražské organizace nepřejí. „Je tady malá skupinka lidí, která si uzurpovala moc a která je spojená s týmem z minulého magistrátu," řekl nyní Seznamu.

Mezi jmenovanými byl i původní lídr pražské kandidátky Patrik Nacher, který právě díky Babišovu zásahu musel Stuchlíkovi ustoupit z pozice lídra. Nicméně stejně jako další jmenovaní Stuchlíkova slova odmítá.

„Nevím, kde to vzal. Nemám k jeho kandidatuře žádný postoj. Protože nejsem člen ANO a nepřísluší mi to komentovat,“ řekl předseda pražského klubu zastupitelů ANO a poslanec Patrik Nacher. „Pokud možno se vyhýbám odpovědím na téma, které se týkají mě nebo mých kolegů. Kolega Stuchlík mě v těch rozhovorech řeší, já to řešit nebudu,“ dodal.

Video: Podívejte se na reakci Patrika Nachera

„Nevím, kde to vzal," říká o Stuchlíkových slovech Nacher.Video: Seznam Zprávy

Stejně se vyjádřil také předseda pražského ANO Jan Říčař, kterého v neděli na sněmu delegáti ANO zvolili i do celostátního předsednictva.

Ten naopak připomíná, jak se pražská organizace o plánu Petra Stuchlíka kandidovat na sněmu do předsednictva dozvěděla. „Říjen, listopad i prosinec řešíte, že táhnete za jeden provaz, a potom přes tyto domluvy přijde rána, kterou nikdo nečekal,“ odkázal na dopis, který Stuchlík v lednu rozeslal členům se záměrem kandidovat do celostátního vedení.

Stuchlík ale nevěří, že by ho v kandidatuře podpořili: „Já si osobně myslím, že bychom mohli spolupracovat, ale bohužel z jejich strany nikdy na jakýkoliv návrh, se kterým jsem přišel, nepřišla odpověď,“ řekl Seznamu.

„V zastupitelstvu není skoro vidět"

Členové ANO v Praze Stuchlíkovi na dálku vzkazují, že bude stačit, když si kandidaturu odpracuje. Pak nevyloučili ani to, že ho v říjnovém hlasování do vedení v Praze podpoří.

„Petr by se měl věnovat hlavně práci v Zastupitelstvu hlavního města Prahy, kde není skoro vidět. Tím, že v novinách šíří jedovaté poznámky o svých spolupracovnících, škodí sobě i hnutí a určitě to není vhodná metoda, jak získat důvěru a podporu,“ zmínil Matěj Fichtner z Prahy 8.

Shodně se vyjádřil i zastupitel stejné městské části Nepil: „Je potřeba se naučit pracovat v opozici a samozřejmě také uvnitř hnutí. Ať už věcnými návrhy v zastupitelstvu, nebo nějakou konstruktivní diskuzí s koalicí. Když přijdu a okamžitě začnu usilovat o všechny možné i nemožné funkce, tak to nikdy nepůsobí důvěryhodně.“

Stuchlík v tom s nimi souhlasí. „Nemám pocit, že jsem si to odpracoval. Já naprosto rozumím těm výhradám těch, kteří tvrdí: my tady pracujeme 4 roky a něco děláme. Já říkám: ano, souhlasím, ale někdy není špatné, když máte v týmu novou krev, která vám může dát nový pohled.“

„Já teď budu až do října samozřejmě pracovat odspoda a uvidíme, jak to dopadne,“ říká.

Reklama

Doporučované