Hlavní obsah

Babišův případ s StB může ležet ve Štrasburku roky. Advokáti nepožádali o přednost

Andrej Babiš to nechal na právnících. Na verdikt v případu své údajné spolupráce s StB zřejmě nespěchá.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český premiér mohl požádat soud ve Štrasburku, aby přednostně vyřešil jeho spor se Slovenskem. Ale neudělal to.

Článek

Český premiér Andrej Babiš se už několik let soudí se slovenskými úřady, že je jeho jméno neoprávněně evidováno v seznamu agentů komunistické Státní bezpečnosti, když však nyní dotáhl případ až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, na vyřízení své žaloby, zdá se, nespěchá.

Seznam zjistil, že Babišovi advokáti při podání žaloby na Slovensko ve Štrasburku nepožádali, aby byl případ českého premiéra vyřešen přednostně.

„Stěžovatel nežádal o přednostní zkoumání, takže je to v režimu všeobecné stížnosti,“ řekl Seznamu právník u Evropského soudu pro lidská práva Michal Kučera.

Pro Babiše to znamená, že štrasburský soud může jeho kauzu opakovaně odkládat. A to tehdy, když soudu přijdou jiné žaloby podané na Slovensko a jejich autoři na rozdíl od Babiše o přednostní vyřízení požádají.

Stálá zástupkyně Slovenska při Evropském soudu pro lidská práva Marica Pirošíková Seznamu řekla, že bez žádosti o přednost může přezkoumání žaloby českého premiéra trvat i několik let.

Video: Co se bude dít se žalobou premiéra Andreje Babiše

Řešení Babišova případu muže trvat ve Štrasburku několik let.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Andrej Babiš se původně u slovenských soudů dočkal verdiktu, že byl ve svazcích StB veden jako agent s krycím jménem Bureš neoprávněně. Tyto rozsudky však posléze zrušil právě slovenský Ústavní soud a Krajský soud v Bratislavě poté Babišovu žalobu na neoprávněnou evidenci ve svazcích zamítl.

Jak už Seznam uvedl, Babiš se ve štrasburské žalobě vzdal práva na materiální odškodnění, při příznivém výsledku jeho žaloby by mohl požádat o obnovu vnitrostátního řízení na Slovensku.

Část z textu žaloby premiéra Babiše podané k Evropskému soudu pro lidská práva:

Babiš ve štrasburské  žalobě, kterou si Seznam přímo u Evropské soudu pro lidská práva mohl prostudovat, uvádí, že je přesvědčen, že právě zdejší soudci co nejdříve rozhodnou v jeho prospěch.

Proč však nepožádal o přednostní vyřízení, nikdo z jeho strany nezdůvodnil. Babišův advokát Vojtech Agner to Seznamu nechtěl vysvětlit.

„K předmětné věci se aktuálně nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Agner na otázky, které mu Seznam ke zmíněné žalobě zaslal.

Sám Babiš pak Seznamu řekl, že o žádosti o přednostní vyřízení nic neví. Žalobu prý řešili jeho advokáti (celou reakci českého premiéra můžete vidět ve videu v úvodu článku).

Reklama

Doporučované