Hlavní obsah

Babišův program má 44 stran. Nechce multikulturní Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Večerní zprávy, pátek 1. 9. 2017.

 

Reklama

Hnutí ANO bude lákat voliče na zelené karty pro cizince, jednokolové volby do Senátu a na zrušení postu ministra pro vědu a výzkum.

Článek

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO představí v neděli program, s nímž se budou ucházet o přízeň voličů v říjnových volbách do Sněmovny.

Dokument je sepsán na 44 stranách a Andrej Babiš ho v rozhovoru pro Seznam shrnuje větou: „Tak pro nás je to samozřejmě stále: boj proti korupci, efektivní stát - že chceme řídit stát v roli řádného hospodáře, ale v první řadě je to bezpečnost našich občanů.“

Bojovat za naše zvyky

Babiš, jehož úspěch ve volbách je podle dosavadních průzkumů veřejného mínění pravděpodobný, poté v rozhovoru tyto hlavní body vysvětluje.

„My jednoduše nechceme následovat Evropu v multikulturním modelu,“ přibližuje své postoje předseda ANO. „Musíme bojovat za naši národní identitu, vlastně za naši kulturu, naše zvyky, za to, co všechno vybudovali naši předkové, a pokud jim v Evropě na tom nezáleží, je to jejich problém.“

V pasáži, kde vysvětluje, jak by toho docílil, mimo jiné říká: „Možná bychom měli zavést nějaký systém zelených karet.“

Zrušit, nebo spojit

V případě efektivního státu mluví Andrej Babiš nejen o další elektronizaci státní správy, ale také slibuje, že by ANO snížilo počet ministerstev.

„Nepotřebujeme mít ministra na Legislativní radu vlády ani na vědu a výzkum. Měli bychom vést debatu o spojení některých resortů jako MŽP, možná Ministerstvo zemědělství,“ uvedl Babiš s tím, že by se také ANO vrátilo k projektu ministerské čtvrti a jednotného sídla pro některá ministerstva.

„Původně jsme jednali o Letňanech, a pak - tedy než jsem dostal padáka - jsme jednali s magistrátem, že by to mohly být Bubny.“

Jedno kolo a dost

Babiš v programu rozvíjí i své letité teze o tom, že se ve Sněmovně příliš diskutuje, a opakuje i pochybnosti o existenci Senátu.

V případě horní komory pak připouští možnost, že by se volby senátorů odehrály jenom v jednom kole a ne ve dvou jako dnes.

Čili senátorem by se stal ten, kdo hned v prvním hlasování získá největší počet hlasů.

Video: Andrej Babiš chce být premiérem, i kdyby byl obviněn

Rozhovor s Andrejem Babišem Video: Pavlína Kosová

Reklama

Doporučované