Hlavní obsah

Bahamy už jsou pro zájemce příliš malé. Roste u nich umělý ostrov

Foto: Profimedia.cz

Pozemky budou k dispozici v roce 2023.

Reklama

V Karibském moři vyroste luxusní obytný ostrov. Ceny pozemků a nemovitostí na ekologickém ostrově přesahují miliony dolarů. Podívejte se, jak bude vypadat.

Článek

Sbalit se a přestěhovat na exotický ostrov je snem mnoha lidí. Tato myšlenka je ještě atraktivnější teď v době pandemie. Mnoho ostrovů zaznamenalo nárůst poptávky po nemovitostech. Lidé mají také zájem o soukromé ostrovy. Podle makléře, který sdělil své zkušenosti listu The New York Times, jde o nejlepší dva měsíce za posledních 20 let.

Ale protože se vhodných ostrovů nedostává, musí přijít na řadu stavební technika. Společnost The Blue Estate Group představila koncept umělého obyvatelného ostrova, který chce vybudovat ve vodách souostroví Bahamy asi 25 minut od metropole Nassau a 90 minut od amerického Miami. Hotov by měl být v roce 2025 a podle vizualizací by měl být atraktivním útočištěm pro 1 500 bohatých sousedů.

Plující město

Podle amerického serveru CNN Travel jde o nejexkluzivnější místo na světě. Podle developerů zde svítí slunce celých 340 dní v roce. „Nejprve jsme si mysleli, že náš projekt pandemie ohrozí,“ řekl CNN Erik Schmidt, šéf komunikace firmy Blue Estate Group. „Naštěstí to dopadlo opačně. Několik distriktů je zcela rozprodáno.“

Ceny začínají na 19 800 dolarech za dvacetimetrový „vnitřní“ byt. Za byt s balkonem už zájemce zaplatí 194 000 dolarů a pětipokojová vila se zahradou pak vyjde na 54 milionů dolarů. Firma také nabízí dvě speciální megarezidence, jejichž cena se pohybuje kolem 1,15 miliardy dolarů.

Ostrov bude postaven z vysoce odolného betonu, měla by na něm fungovat klinika či mezinárodní škola, která může hostit děti od „kojenců až po maturitu“. Blue Estate také slibuje mnoho bazénů, hřišť, obchodů, trhů, restaurací, barů a obchodů. Ostrov také počítá s turisty, ti budou na rozdíl od rezidentů potřebovat vízum a obslouží je dva hotely.

Samotná výstavba sice zatím nezačala, ale byty budou připraveny k předání už v roce 2023.

+2

„Všichni jsou vítáni“

„Stát se rezidentem našeho ostrova nevyžaduje žádné speciální podmínky,“ vysvětluje Schmidt. Podle vlastních slov vyžadují jen dodržování pravidel komunity. „Všichni jsou vítáni, mohou si tu zde koupit či pronajmout pozemek nebo si zde založit byznys.“ Rezidenti pracující na ostrově si mohou zažádat o celou řadu zaměstnání po dobu 12 měsíců a navíc nemusejí platit daně.

Klienti pocházejí zejména z Ameriky, ale mnozí i z Kanady, Evropy a Číny. Podle Schmidta bude věkový průměr obyvatel nižší než v jiných městech. To mají zajistit mladí podnikatelé, kteří se na ostrově budou soustředit na podnikání bez nutnosti řešit papírování a daně.

Podle CNN je obtížné odhadnout, do jaké míry ovlivnila rozhodnutí majitelů o nákupu pozemku pandemie. Podle Schmidta projevilo mnoho zájemců obavy o své původní bydlení či byznys právě kvůli vládním restrikcím.

Stavba má také ambici být jednou z nejekologičtějších na světě. O dodávky energie pro celý ostrov se postarají obnovitelné zdroje, plast bude patřit k zapovězeným materiálům a produkce skleníkových plynů se zastaví na číslovce nula.

Obavou však stále zůstávají silné proudy kolem plánovaného ostrova, dílo budou chránit vysoké zdi, které podle firmy mají odolat i těm nejvyšším vlnám. To samé platí i pro vítr, Bahamy leží v cestě hurikánům a v nejhorším případě může být ostrov i přemístěn.

Podobné projekty vznikají i v Asii. Poblíž Dubaje vzniká ostrov za pět miliard dolarů. Replikuje populární evropské destinace například ze Švédska, Německa, Švýcarska a Benátek. Práce na ambiciózním projektu začala v roce 2003. Dokončena pak bude v polovině roku 2023.

Reklama

Doporučované