Hlavní obsah

„Bál jsem se, ale nešlo přestat," oceněný novinář popsal, jak vyfotil vraždu diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Autor vítězné fotografie World Press Photo 2016 popisuje okolnosti jejího vzniku.

 

Reklama

Fotograf Burhan Ozbilici se s fotografií zaznamenávající vraždu ruského diplomata stal vítězem World Press Photo za rok 2016.

Článek

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2016 dnes vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici (více o tom, jak fotografie vznikla, najdete ve videu nad článkem).

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Podle předsedy letošní poroty World Press Photo je vítězný snímek mimořádně působivý. „Myslím si, že Burhan byl ohromně statečný, dokázal v ovzduší strachu neuvěřitelně zachovat klid a pořídil velkolepé záběry," řekl šéf odborné poroty Stuart Franklin k volbě fotografie roku.

Vítězný snímek byl vybrán z 80 408 fotografií, které do soutěže poslalo 5 034 fotografů ze 125 zemí. Porota nakonec udělila ceny v osmi kategoriích 45 fotografům z 25 zemí. Jejich snímky často přibližují hlavní události loňského roku, tedy konflikty v Iráku a Sýrii, migrační krize, smrt kubánského lídra Fidela Castra a olympijské hry v Brazílii. Byly mezi nimi ale i například záběry toho, jak lidstvo ničí přírodu.

Reklama

Doporučované