Hlavní obsah

Video: Čechy a Slováky zarazil podivný jev na obloze. Může za něj raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Zajímavý jev na obloze zaznamenala slovenská amatérská meteorologická stanice Svit.Video: twitter/pocasiesvit

 

Nezvyklá podívaná se ve čtvrtek v noci naskytla obyvatelům Česka a Slovenska. Na obloze se pohyboval hořící objekt, který za sebou dlouho zanechával zářivou stopu.

Článek

Vypadalo to, jako by se na noční obloze najednou objevil úplně nový vesmírný objekt. Na kamery ho zaznamenala například slovenská amatérská meteorologická stanice Svit. Podle ní se jedná pravděpodobně o část rakety Falcon 9 firmy SpaceX podnikatele Elona Muska.

„Během čekání na polární záři zachytila ​​webkamera něco úplně jiného a děsivého. Nejde ovšem o UFO, ale podle všeho by padající předmět měl souviset s raketou Falcon 9 od společnosti SpaceX, která byla dnes vypuštěna do vesmíru,“ napsala meteorologická stanice na sociální síti X.

Netradiční jev na noční obloze zachytili i fotografové v České republice, kteří stejně jako stanice Svit čekali na polární záři. Vesmírnou podívanou zachytil například Lukáš Ronge z Trutnovska.

„Během čekání na případné focení polární záře jsem na Trutnovsku pozoroval přelet zajímavého svítícího objektu ‚s obláčkem‘ putujícího z jihu na sever. Letadlo to rozhodně nebylo, tudíž hádám nějaký (horní) stupeň rakety?“ pochlubil se na sociální síti X spolu s fotkami.

Facebookový profil Minutky z vesmíru uvedl, že se jednalo o druhý stupeň rakety Falcon 9, která vypouštěla před vstupem do atmosféry přebytečné palivo.

Podle společnosti Space X nesla raketa 23 satelitů Starlink a další zařízení, jež úspěšně vypustila na oběžnou dráhu.

Mohlo by vás zajímat

Na střechu domu v Naples na Floridě zřejmě dopadly zbytky vysloužilých baterií z Mezinárodní vesmírné stanice. Pokud to NASA potvrdí, bude to jeden z mála případů, kdy objekt padající z oběžné dráhy poškodil něčí majetek.

Doporučované