Hlavní obsah

Bangkok plánuje zakázat pouliční stánky. Světově vyhlášený street food se možná stane minulostí

Úřady v Bangkoku chtějí do konce roku zrušit pouliční stánky.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Hlavní město Thajska je ve světě mimo jiné známé i díky tradičnímu pouličnímu občerstvení. To ale z ulic Bangkoku možná brzy zmizí.

Článek

Bangkocké úřady plánují od nového roku úplně zakázat a zrušit pouliční stánky. Zákaz by se kromě stánků s jídlem měl vztahovat i na všechny stánky s oblečením či jiným zbožím. Úředníci chtějí zákazem zlepšit hygienu a pořádek ve městě. Tisíce stánků podle nich ulice znečišťují, vytvářejí chaos a blokují cesty pro chodce.

„Jestli chcete vyhnat z ulic všechny prodavače, je to, jako byste z nich vyháněli samotnou thajskou kulturu,” řekl agentuře AFP pracovník bangkocké turistické agentury Chiwan Suwannapak.

Podle vrchního poradce guvernéra Wanlopa Suwandeeho ale pouliční prodejci ignorovali nabídku přesunu na tržiště, kde by jídlo a zboží prodávali legálně. Proti zákazu se bouří i místní obyvatelé, stánky by ale postrádali především turisté. Tento rok byl tamní street food vyhodnocen americkou televizí CNN už podruhé v řadě jako nejlepší na světě. Podle prezidentky místní obchodní asociace Sangy Ruangwattanakové ztratí ulice Bangkoku kvůli zákazu svoje kouzlo. Suwandee ale prohlásil, že v této oblasti úřady nehodlají dělat žádné ústupky.

Pokud bude pouliční prodej v celém Bangkoku opravdu zakázán, několik tisíc lidí ztratí zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Doporučované