Hlavní obsah

Banka JPMorgan bojuje proti vyhoření. Najme proto 190 mladých bankéřů

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

Americká banka JPMorgan rozšiřuje své řady o 190 mladých bankéřů v rámci opatření pro snížení pracovní zátěže svých analytiků a dalších zaměstnanců. Platy ale zvyšovat nebude.

Článek

Investiční banka JPMorgan Chase najímá mladé bankéře a další podpůrný personál, aby ulevila svým stávajícím zaměstnancům od stresu a pocitů vyhoření. Informovala o tom agentura Reuters.

Největší americká banka v uplynulých týdnech najala přibližně devadesát bankéřů juniorů. Plánuje nabrat ještě sto dalších, aby tak ulehčila svým pracovníkům, kteří se během pandemie potýkají s rekordním objemem povinností.

Na rozdíl od některých dalších bankovních institucí ale svým mladým bankéřům neposkytne zvláštní navýšení platů. Údajně by však letos mohli dostat obzvlášť velké bonusy.

V rámci nových opatření bude také banka JPMorgan podporovat své zaměstnance v tom, aby trávili více času offline. Pro bankéře juniory a další zaměstnance bude prosazovat větší flexibilitu pracovní doby a přísnější limity na víkendové směny.

Jednou za čtvrtletí provede banka evaluaci toho, jak mladí bankéři tráví svůj čas. Zároveň zajistí, aby vedoucí pracovníci nesli odpovědnost za výkony svých mladších kolegů. Se dvěma až třemi vybranými juniory denně povede banka rozhovory, aby zjistila, jak se jim daří a čeho se obávají.

Krize pracovní zátěže

Sektor finančních služeb po celém světě zaznamenává nárůst problémů v oblasti duševního zdraví zaměstnanců, které jsou umocněné následky pandemie covidu-19.

Zájem finančních institucí o řešení těchto problémů odstartoval uprostřed letošního března poté, co z interního průzkumu mezi analytiky firmy Goldman Sachs vyplynula extrémní náročnost jejich pracovních podmínek během pandemie.

Nedlouho po zveřejnění průzkumu nabídla americká banka Jefferies svým 1 100 analytikům a spolupracovníkům jednoroční přístup k rotopedům. Od té doby to vypadá, jako kdyby se investiční banky předháněly v tom, která poskytne svým zaměstnancům lepší výhodu nebo bonus.

Například Wells Fargo udělí svým analytikům a bankéřům bonusy v hodnotě 10 tisíc dolarů. Bonusy nebo zvýšené platy zavedou také banky Credit Suisse, Bank of America či některé menší instituce.

Skupiny také přijímají různá opatření, která mají omezit vytíženost zaměstnanců. Britská banka Barclays například zavedla pravidla pro odstranění zbytečných pracovních povinností, které na juniorské bankéře zpravidla upadají na poslední chvíli.

Někteří vedoucí pracovníci z finančního sektoru jsou ale k zavádění podobných výhod skeptičtí. Zastávají názor, že protáhlé pracovní doby a nároky na duševní zdraví zkrátka patří k práci v odvětví, které je specifické svou nepředvídatelností a soutěživostí.

Reklama

Související témata:

Doporučované