Hlavní obsah

Přišel bod zlomu. Hypotéky už levnější nebudou, lidé berou banky útokem

Foto: Seznam Zprávy

Nabídkové sazby hypoték již rostou napříč trhem a v následujících měsících se tak dá očekávat další růst průměrné sazby.

Reklama

Banky podle Fincentrum Hypoindexu půjčily za první letošní čtvrtletí v hypotékách téměř 100 miliard korun. Průměrná sazba vzrostla jen nepatrně, zato průměrná výše hypotéky se zvedla skoro o 100 tisíc na 3 105 568 korun.

Článek

V březnu sjednaly banky hypotéky za neuvěřitelných 44,723 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték se tak jen za první čtvrtletí letošního roku vyšplhal na téměř 100 miliard.

Za obrovským zájmem o hypotéky zřejmě stojí především obavy z růstu úrokových sazeb. Do bank se proto vydali nejen zájemci o nové hypotéky, ale i současní klienti, kteří se rozhodli své hypotéky refinancovat. Podíl refinancovaných úvěrů dosahuje v některých bankách až polovinu objemů nových hypoték.

„Evidujeme masivní nárůst zájmu lidí o propočítávání hypotéky a využívání hypotečních kalkulaček ve snaze zajistit si včas co možná nejlepší sazbu,“ potvrzuje trend Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto. Někteří lidé se podle něj kvůli avizovanému zdražování snaží pořízení nemovitosti dokonce uspíšit i za cenu určitého kompromisu, pokud jde o nároky na hledanou nemovitost.

„Rostoucí sazby by ale mohly hypoteční trh už brzy přibrzdit. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu totiž již nepatrně o jeden bazický bod vzrostla na 1,94 %,“ uvedl hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Nabídkové sazby hypoték již rostou napříč trhem a v následujících měsících se tak dá očekávat další růst průměrné sazby.

„Úrokové sazby pokračují ve své vzestupné tendenci už od začátku letošního roku. Nejdříve byl růst pozvolný po desetinkách například jednou za měsíc, nyní jedna banka dokáže zdražit i tři- až čtyřikrát za měsíc. Jsou dokonce už i banky, kde se nyní nejde dostat pod 2 %,“ tvrdí finanční specialistka firmy Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

Nabídkové sazby hypoték již zvýšila většina bank. Během března vzrostly sazby v Air Bank, Equa bank, mBank, Sberbank, ve skupině ČSOB či Komerční bance a začátkem dubna se pak připojila Fio banka. Další zvyšování hypotečních sazeb banky navíc během následujících měsíců vzhledem k růstu cen zdrojů na mezibankovním trhu nevylučují.

Podle poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury se dal růst sazeb očekávat. „Již na začátku roku vzrostla cena peněz na mezibankovním trhu a v únoru dle statistik ČNB poprvé po osmi měsících zanedbatelně vzrostla i roční procentní sazba nákladů hypotečních úvěrů,“ vysvětlil.

Počet poskytnutých hypoték podle Fincentrum Hypoindexu překonal i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky sjednaly 14 386 hypoték. Letos v březnu to bylo o 15 více, tedy 14 401 hypoték. Zatímco v listopadu 2016 zůstaly objemy poskytnutých hypoték pod hranicí 30 miliard korun (29,683 miliardy korun), letos v březnu se vyšplhaly na rekordních 44,723 miliardy korun. To se odrazilo i v průměrné výši hypotečního úvěru, která jen za březen vzrostla o 98 667 korun na 3 105 568 korun.

„Průměrná výše hypotéky naznačuje, že tlak na růst cen nemovitostí nepolevuje. Aktuální data Českého statistického úřadu ze stavebnictví navíc ukazují, že klesá nejen počet dokončených, ale i počet zahájených bytů, což se časem odrazí i v nabídce nového bydlení. Dá se proto očekávat, že tlak na růst ceny nemovitostí ještě zesílí,“ míní Jiří Sýkora.

Hypotéky pod přísnějším dohledem

Poslanecká sněmovna na konci března schválila novelu zákona o České národní bance (ČNB). Ta dá do rukou centrální banky zákonné pravomoci stanovit limity úvěrových ukazatelů, zároveň ale také zvýhodňuje mladé do 36 let. Dosud mohla ČNB dávat bankám pouze doporučení, zákon však umožňuje centrální bance dodržování limitů vymáhat a případně i uložit pokutu za jejich nedodržování, a to až do výše 10 milionů korun. Novelu zákona o ČNB musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Účinnosti by se tak mohla dočkat již na podzim letošního roku.

Reklama

Doporučované