Hlavní obsah

Banka si dává detox od sociálních sítí. Má strach z porušení zákona

Na nové příspěvky na Twitteru Danske Bank si budou muset sledující počkat.

Reklama

Na twitterovém účtu Danske Bank bude v létě pusto. Banka se zcela stahuje z Twitteru i dalších sociálních médií. Má totiž obavy z porušení nového marketingového zákona, který v Dánsku platí od 1. července.

Článek

Banka Danske Bank včera publikovala svůj poslední tweet. Alespoň na nějakou dobu. V Dánsku totiž vstoupil v platnost nový zákon, který zakazuje poskytovatelům spotřebitelských úvěrů a půjček inzerovat na stejné platformě jako sázkové společnosti a poskytovatelé hazardních her.

Největší dánská banka spadá do první skupiny. Nařídila proto svým ekonomům, aby se drželi dál od Twitteru a dalších sociálních sítí. Oznámila to ve středu pozdě večer na svém twitterovém účtu.

„Letní dovolená na Twitteru s neznámým datem ukončení: Nový zákon (L149) nabývá účinnosti 1. července, což může ovlivnit naši aktivitu na Twitteru. Chceme-li být na bezpečné straně, dáme si pauzu, dokud si nebudeme plně vědomi jeho významu,“ stojí v příspěvku Danske Bank.

Zatím není jasné, jestli mohou být příspěvky zaměstnanců Danske Bank označeny za reklamu. Proto se banka i její ekonomové své aktivity na sociálních sítích prozatím raději zdrží. „Jsme v procesu vyjasnění významu nových pravidel a upřesnění toho, co znamenají pro naši komunikaci na sociálních sítích. Z tohoto důvodu budeme v létě trochu tišší,“ uvedl tiskový mluvčí Danske Bank Stefan Kailay.

K omezení aktivity se přidala i řada vysoce postavených analytiků společnosti Danske. Mezi nimi je i hlavní ekonom banky Las Olsen. Ten na Twitteru uvedl, že do odvolání nebude na sociální síti aktivní.

Ke stejnému kroku se rozhodl také hlavní analytik banky Mikael Olai Milhøj, který ve svém posledním příspěvku píše: „V zájmu dobrého pořádku to platí i pro můj profil, takže nebuďte překvapeni, když tady budu na chvíli ticho.“

Žádná další dánská banka zatím podobná opatření neoznámila.

Danske Bank je s pěti miliony maloobchodních zákazníků hlavní retailovou bankou v severní Evropě. Operuje také v dalších severských zemích, například ve Finsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě nebo Irsku. Sídlí v Kodani a byla založena v roce 1871.

Reklama

Doporučované